Kršenje Fer-pleja

UEFA prijeti PSŽ-u izbacivanjem iz Lige šampiona

  • 14.11.2018. 18:01

Francuski list "Ekip" prenosi kako je UEFA zaprijetila Pari Sen Žermenu mogućim izbacivanjem iz Lige šampiona zbog kršenja pravila o fer-pleju.

Iz Niona su nedavno najavili otvaranje istrage protiv pojedinih klubova među kojima su i Parižani, prije svega jer se sumnja da nisu prikazali realan iznos sponzorskih ugovora.

"Ekip " prenosi kako je "balansiranje računa za PSŽ jednako teško kao osvajanje Lige šampiona" i dodaje da Finansijsko kontrolno tijelo UEFA još od 3. jula radi na slučaju.

Takođe, "Ekip" piše kako su sponzorski ugovori sa kompanijama iz Katara devalvirali, tačnije u knjigama Parižana su prikazani nerealnim, tako da je njihova stvarna vrijednost 87, a ne 138 miliona evra.

Kao primjer se navodi ugovor sa kompanijom QTA, koja je glavni sponzor kluba. Prema procjenama Kontrolnog tijela stvarna vrijednost ugovora je 58, a ne 100 miliona evra kako se navodi u finansijskim knjigama prvaka Francuske.

Kada se sve sabere, dolazi se do realnog stanja da bi Pari Sen Žermen trebalo da bude u godišnjem deficitu od 84 miliona evra, što je daleko iznad dozvoljene granice od 30 miliona propisane od strane UEFA prilikom donošenja zakona o finansijskom fer-pleju.

Otuda se nameće jasan zaključak da bi UEFA mogla da posegne za novim sankcijama, poput zabranama dovođenja igrača, zadržavanja prihoda ostvarenih u Ligi šampiona ili čak izbacivanjem ekipe iz takmičenja, zbog ponavljanja prekršaja.

Finansijsko kontrolno tijelo UEFA nije pod lupu stavili smo prikazivanje sponzorskih ugovora, već i transfere dvije zvijezde tima, Nejmara i Kilijana Mbapea. "Ekip" tvrdi kako je samo da bi se balansirali računi zbog njihovih visokih plata bilo potrebno naći 150 miliona evra u godišnjim prihodima.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм