ATV

SREBRENICA: Sutra žalbe i zahtjev da se ponove izbori na šest birališta

  • 22.10.2012. 14:05

Srpske političke partije koje su činile "Koaliciju za Republiku Srpsku" na lokalnim izborima u Srebrenici uputiće sutra žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH u kojoj će tražiti ponavljanje izbora na šest biračkih mjesta i ponovno brojanje 358 nevažećih glasačkih listića.

"Odmah nakon obrade podataka sa birališta u Opštinskoj izbornoj komisiji predali smo prigovore i ukazali na neregularnosti i netačnost izbornih rezultata na biralištima Sućeska, Podravanje, Brežani,Urisići, Potočari i Vatrogasni dom i tražimo da se ponove izbori na tim bračkim mjestima", rekao je Srni predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović.

On je podsjetio da je Centralna izborna komisija BiH 18. oktobra saopštila da nije moguće verifikovati rezultate sa 82 biračka mjesta u BiH, među kojima su i ova iz Srebrenice.

"Tražimo da se izbori na tim biralištima ponove i regularno provedu", rekao je Pavlović.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović rekao je da će SDS zajedno sa ostalim srpskim strankama u zakonskom roku koji počinje sutra uputiti žalbe na izborne rezultate sa nekoliko birališta i tražiti da se izbori na tim mjestima ponove, jer su neregularno provedeni.

Cvjetinović je rekao da će se tražiti i pokretnje odgovornosti članova pojedinih biračkih odbora, jer se sumnja da su prekršili kodeks koji su potpisali i nesavjesno i tendenciozno proveli izborni proces.

On je dodao da svi članovi izbornog štaba deset stranaka, koje su podržavale Vesnu Kočević za načelnika opštine Srebrenica, traže ponavljanje izbora na tim biralištima.

Kočevićeva je rekla Srni da nije nezadovoljna izbornim rezultatom, ali da su stanovnicima koji žive u Srebrenici vlast izabrali oni koji u ovu opštinu dolaze jednom godišnje i koje Srebrenica ne interesuje, ali u vrećama šalju glasove prilikom izbora.

"Poslije svega što se događalo i odjavljivanja oko 350 birača iz Srebrenice nakon izbora, ostaje sumnja u regularnost izbornog procesa, a o sudbini ljudi koji ovdje žive odlučili su oni koji žive daleko od Srebrenice", rekla je Kočevićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će doći do ponavljanja izbora na nekoliko biračkih mjesta u ovoj opštini.

"To treba učiniti radi regularnosti i legitimnosti izbora, te poštovnja zakonitosti i principijelnosti, a ne zbog eventualne izmjene izbornog rezultata u moju korist", rekla je Kočevićeva.

Prema današnjim nezvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH,
u trci za načelnika opštine Srebrenica vodi Ćamil Duraković sa 4.323 glasa, druga je Vesna Kočević sa 3.661 glasom, a treći Radojica Ratkovac sa 1.340 glasova.

Na redovnim biračkim mjestima Duraković je osvojio 2.948 glasova, a Kočevićeva 3.513. Za Durakovića je putem pošte glasao 271 birač, a u odsutvu 1.095, dok je Kočevićeva putem pošte dobila 36 i odsustvu dva glasa.

Nezavisni kandidat za načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koga su podržale bošnjačke političke partije, kaže da još nisu saopšteni konačni izborni rezultati, ali da se nada se da će pobijediti "zahvaljujući očekivanim glasovima Srebreničana iz dijaspore".

Član Opštinske izborne komisije Svjetlana Marković kaže da još nisu objavljeni konačni izborni rezultati i da stranke i pojedinci od sutra mogu uputiti žalbe Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Žalbe najavljuju i neki odbornički kandidati, jer su prema podacima Centralne izborne komisije BiH prošle sedmice imali više glasova sa manje obrađenih biračkih mjesta nego danas kada su objavljeni nezvanični podaci sa više obrađenih birališta.

Jedan od njih je i Hamdija Huseinović, koji je rekao Srni da je prema podacima Centralne izborne komisije BiH na internet stranici imao dvadesetak glasova više prošle sedmice nego danas kada su obrađeni podaci sa još nekoliko redovnih biračkih mjesta, te glasovi u odsustvu i putem pošte.

"Čini mi se da u Centralnoj izbornoj komisiji BiH počinju da se dešavaju čudne radnje i da se manipuliše sa listićima da bi pojedini uticajniji kandidati sa iste stranačke liste postali odbornici iako nemaju dovoljno glasova na uštrb onih koji su dobili glasove većeg broja birača", rekao je Huseinović.

Opštinski odbor SNSD-a i druge srpske stranke iz Srebrenice uputile su odmah nakon izbora prigovore Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog neregularnosti tokom izbornog procesa u ovoj opštini i zatražile ponovno brojanje glasova sa nekih biračkih mjesta što je učinjeno.

"Na izbornom mjestu u Podravanju, Savez SDA-SBiH je u zbirnom rezultatu imao više glasova, nego što je ukupan broj upisanih birača", rekao je Pavlović.

On je istakao da na zbirnom obrascu s biračkog mjesta Vatrogasni dom, SNSD nije dobio ni jedan glas, a kandidat za odbornika na listi ove partije Miloš Milovanović 30 glasova.

"Tražili smo ponovno brojanje glasova i na biračkim mjestima Urisići i Sućeska gdje su SDA, SBB i SDP imale više glasova nego upisanih birača, kao i ponovno prebrojavanje glasova sa birališta Brežani jer su
u ovom srpskom selu skoro svi glasovi pripisani Savezu SDA-SBiH", rekao je Pavlović.

Pokazalo se, kaže Pavlović, da su sve naše žalbe bile opravdane, odnosno da je prilikom kontrole u Centralnoj izbornoj komisiji BiH utvrđeno da su netačni podaci u izvještajima biračkih odbora u odnosu na glasačke listiće sa tih biračkih mjesta.

On je dodao da je potrebno utvrditi odgovornost članova biračkih odbora sa ovih biračkih mjesta.

SNSD traži i ponovno brojanje 358 nevažećih glasačkih listića, jer posmatrači ove partije tvrde da su pojedini bošnjački članovi nekih biračkih odbora namjerno proglašavali neke listiće sa glasovima za kandidate SNSD-a nevažećim.
(SRNA)