Studenti najavljuju proteste zbog zakona o obrazovanju

 • 01.09.2016.19:51

Zbog vladinog zakona idemo u proteste, najavljuju studentski predstavnici tri državna fakulteta. Zbog nacrta Zakona o visokom obrazovanju bunu dižu studenti pravnih fakulteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i studenti banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta.

Ni jedna njihova primjedba nije usvojena. Zato traže povlačenje predloženog, ali najavljuju i potpisivanje peticije za smjenu ministra prosvjete Daneta Maleševića i rektora Milana Mataruge.

"Ne mogu da nagađam o broju. Studenti univerziteta u Banjaluci, odnosno studentske organizacije imaju sastanak u petak. Ista situacija je u Istočnom Sarajevu. Vidjećemo kako se odvija ova situacija da li ćemo dobiti neke odgovore na naš dopis, da li će nacrt zakona biti povučen", izjavio je Mile Aljetić, predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Svoje zahtjeve studenti su predali i u Narodnu skupštinu i Palatu Republike. Ministar prosvjete, čiju ostavku traže, za njihove zahtjeve, bar danas, nije imao vremena.

"Što se tiče visokog obrazovanja mislim da danas imamo ljepši i svečaniji trenutak. Prvi razred je stigao u školu, ja bih se danas bavio time, a ne visokim obrazovanjem", kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

U Uniji studenata tvrde da nisu obavješteni o planovima svojih kolega da protestuju zbog zakona. Još prošle sedmice su poručivali, gdje su kritičari bili do sada. Smatraju da vladin nacrt zakona nije najsrećnije rješenje, ali da bi studenti imali koristi ako bi bio usvojen.

"Mislim da je trenutno najveći problem prenos 15 ECTS bodova i dva ispita i problem studenata koji studiraju po zakonu o Unverzitetu. Dalji koraci su da se sljedeće sedmice delegiraju po dva predstavnika sa Univerziteta u Banjaluci i sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i studentskih predstavnika gdje se za nekih 15 dana treba opet proći kroz zakon", rekao je Goran Vučić, potpredsjednik Unije studenata RS.

Unija studenata će zvaničan stav o zakonu i protestima imati sutra, za kada je zakazana sjednica Studentskog parlamenta.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.