Transportna zajednica i dalje kamen spoticanja!

  • 13.07.2017.19:30

Nema uslovljavanja o transportnoj zajednici poručio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić odmah nakon dolaska iz Trsta.

Pohvalio se napretkom BiH ka evropskom putu, ali nije se ustručavao da RS okrivi za blamažu na Samitu, iako je iz Vlade Srpske poručeno da nisu protiv pristupanja trasportnoj zajednici, već da traže učešće svih nivoa vlasti. Baš to je za Zvizdića neprihvatljivo.

“Razgovori i dogovori o prioritetima na usvojenim baziranim transportnim strategijama da, ali naravni sistem rotacije je nešto što bi bilo nešto van institucionalnog djelovanja i nikome u Savjetu ministara ne pada na pamet da u ovom trenutku djeluje ni protivustavno, niti vaninstitucionalno“, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

"Šta je to protivustavno ako se RS poziva na mehanizam koordinacije i uvažavanje stavova oba entiteta", pitaju u Vladi Srpske. Na današnjoj sjednici usvojili su zaključak o nacrtu ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, ali, ponovo, uz uslov rotacije.

“ Vlada RS traži da tako usaglašene i definisane stavove naizmjenično prezentuju i zastupaju nadležni ministri Savjeta ministara, Federacije BiH i RS po sistemu rotacije“, saopšteno je iz Vlade RS.

Vlada telop

Na sve to, iz SNSd-a Zvizdiću poručuju da prestane da izigrava premijera, a on odgovara da mehanizam koordinacije važi isključivo za odgovore na evropski upitnik, i da Srpska treba da se ugleda na Federaciju koja se izjasnila za jedan glas iz BiH.

“U takvim stvarima BiH predstavlja resorni ministar, kao što je bilo i do sada“, poruka je Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“Ovdje je potpuno jasno da su ušli u kampanju, zbog nedostatka podrške Parlamantarne skupštine BiH, zbog nedostataka kojih imaju, ušli su u kampanju protiv RS i to je vidljivo što radi Denis Zvizdić i Izetbegović, ali nam nije jasno zašto to radi Mirko Šarović“, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

A, Mirko Šarović, juče je, iz Trsta, optužio Vladu RS da je milione za izgradnju puteva stavila na čekanje. Danas nije u Sarajevu, ali njegov kolega Ismir Jusko pokušava da smiri situaciju. I dalje vjeruje da će, uprkos suspenziji projekata, BiH doći do evropskih miliona.

“Stvari preko koljena nije dobro lomiti, mislim i nakon ovoga da ćemo raditi svi zajedno, ja sam to juče rekao da ovo nije vrijeme kada se trebamo takmičiti ko će dati težu i jaču izjavu, ovo je u interesu svih nas“, navodi Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH.

Slično poručuju i Evropljani - i dalje čekaju usaglašavanje u BiH kako bi odobrili pola milijarde evra za već prihvaćene, domaće projekte.