Unija studenata odbila poziv na protest "Zatvori škole - kupi audi"

  • 05.08.2017. 19:55

Studenti neće ići na proteste pod nazivom "Zatvori škole - kupi audi" jer je auto kupljen po zakonu poručuje za ATV predsjendik Unije studenata. Ratko Savić dodaje da ni gašenje osnovnih škola ne može biti povod za proteste studenata, jer ih se tiče prvenstveno visoko obrazovanje.

Poručuje da sa Vladom treba pregovarati što oduvijek i radi njegova organizacija.

"Kupovina automobila jednog ministra nije momenat da se dižu protesti niti da se traži smjena ministra. Unija studenata se neće pridružiti protestu niti će se oglasiti po pitanju ovog poziva na proteste zato što smatramo da je to čisto jedna politička priča koja ima za cilj političko profilisanje određenih pojedinaca", kaže Savić.

Iz "Restarta" uzvraćaju da su studenti taoci vladajućih partija i podsjećaju da je Savić bio i sekretar mladinh SNSD-a Gradišaka. Kad već nisu dobili podršku od studenata poziv na proteste odnijeli su i zgradu Doma sindikata.

"Upravo smo uputili zvaničan poziv Sindikatu nauke i kulture da se odazove na proteste u utorak 8.8. u parku "Mladen Stojanović". Nažalost u Savezu sindikata na portirnici su nam rekli da su svi predstavnici ovog sindikata na godišnjem odmoru. Kako god oni će imati priliku bili na odmoru ili ne da se priključe i izraze svoj stav da vidimo na kojoj su strani", rekao je Stefan Blagić, predsjednik pokreta "Restart".

Nisam ni na jednoj strani ali ne idem na proteste odgovara Dragan Gnjatić. Kaže da je pregovorima spriječio zatvaranje nekih škola, a zadovoljan je i potezom ministra da riješi isplatu zaostalih dugovanja da rate.

Upravo to su juče kritikovali organizatori protesta ističući da je probijen budžet ministarstva za 10 miliona, pa im je danas odgovorio i Dane Malešević. Naziva ih podmlatkom opozicije koja ruše njegovu politiku, jer se većina probijenog budžeta odnosi na isplate zaostalih dugovnanja prema radnicima.

Zato organizatore optužuje da obmanjuju javnost i komentarišu stvari za koje nisu kompetentni.

"Pojedinci okupljeni oko određenih `interesnih organizacija` i mladi naraštaji opozicionih stranaka u Srpskoj nemuštim komentarisanjem budžetskog funkcionisanja nastoje da naruše aktivnu politiku Ministarstva prosvjete koje, u saradnji sa Sindikatom, nastoji da obezbijedi što bolje uslove i prava zaposlenih u sektoru obrazovanja", stoji u odgovoru ministra Maleševića.

Malešević je ponovio da su škole zatvorene jer nema đaka, a tu su odluku kaže donijeli ljudi koji imaju više staža nego što organizatori protesta imaju godina. "Restart" je proteste zakazao za utorak, a osim trojice banjalučkih odbornika podržala su ih i dva odbornika iz opštine Lakštaši, članova Slobodne srpske Nebojše Ličanina.