"Само да он буде добро"

Андреј (3) из Бањалуке од рођења води битке за здравље, његов отац описује колико се овај малишан бори

  • 15.03.2024. 14:19

Андреј је сунце нашег живота, радост и срећа. Када постанеш родитељ, једино важно је твоје дијете. Нити једна борба није тешка само да оно буде добро.

Предиван мали дјечак заслужује да буде самосталан и јак, да сва ова борба буде блиједо сјећање, а сваки нови дан у његовом животу радост, да дочекамо дан да и он каже хвала и волим те. Окренуо нам је свијет, али и ми ћемо свијет за њега, због љубави, због нашег Андреја.

Ријечи су ово Бојана Поповића, оца малог хероја Андреја из Бањалуке, који од првог дана свог живота води многе битке. Апел за помоћ за његово изљечење одјекнуо је друштвеним мрежама, а Андреј је освојио срца многих. Иако има тек нешто више од три године, да је живот тежак и горак, Андреј је сазнао одмах при рођењу када је остао без кисеоника, а његов развој био је упитан.

ХИТНО! Бањалучанин Андреј Поповић (3) треба нашу помоћ!

ХИТНО! Бањалучанин Андреј Поповић (3) треба нашу помоћ!

- Као је имао само мјесец дана цијели тим љекара, физијатар, психолог, логопед, радили су на томе да његов развој не стагнира. Било је напретка, али јавили су се и други проблеми. Сваки оброк је био болан, физички развој је заостајао. Због слабог напредовања у Универзитетском клиничком центру Бањалука упутили су нас код специјалисте у Београд, у Тиршову болницу, гдје му је установљен хоризонтално постављен желудац и ГЕРБ трећег степена, те га тамо и даље прати  гастроентеролог. Хируршки приступ је био задња опција, укључили су му терапију која даје резултате. Терапија је обавезна свакодневно и сами је набављамо, такође из Србије, јер је код нас нема, а није ни на нашој листи лијекова - прича Поповић.

Како истиче, Андреј је каснио са психомоторним развојем.

- У Бањалуци је ишао на терапије, диван тим љекара логопеда давао је све од себе, али термини су ријетки, а вријеме је пролазило. За клинику ‘Ђорђе Костић’ чули смо од познаника који су са својим дјететом били на Институту и постигли добре резултате. Институт за фонетику и патологију говора ‘Ђорђе Костић’, након прегледа и процјене, изнио је закључак да је дијете у значајном развојном кашњењу, те да би константан и интензиван рад дао значајне и добре резултате. Одлука о одласку у Београд била је моментална, те смо већ половином јануара Андреја укључили у програм - говори Поповић.

Према његовим ријечима, процјена љекара је да би у Институту требало да буде од шест мјесеци до годину дана.

- Андреј дневно на Институту проведе око три сата, што отприлике дневно кошта око 150 КМ, плус разни прегледи које сам Институт тражи, а ако терапеути  процијене, укључују се и додатне активности – објашњава он, додајући да Фонд здравственог осигурања РС не покрива лијечење које је потребно Андреју, те су се због тога обратили Фонду солидарности “Душа дјеце”, коме су предали сву потребну документацију, а сада се надају позитивном одговору.

Лавину хуманости покренуо је прије неколико дана статус бањалучког угоститељског објекта “Hey Joe Club”, а како истиче Поповић, одазвао се невјероватан број људи.

Сви они који пожеле да помогну малом Андреју могу то учинити уплатом донација на жиро-рачун оца: Бојан Поповић; Рајфајзен Банка; 1613 0000 1593 1335.

Пратите нас и путем Вибера