Apel građanima da izađu iz auta

ATV otkriva: Šta je "Mali banjalučki BICI vodič" i gdje biciklisti najviše griješe

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2021. 11:04

Kako iskoristiti predivan novembarski dan nego vožnjom biciklom. Ovih dana izdat je i "Mali banjalučki BICI vodič", a o čemu se radi ispričao je za "Centar dana" Dragan Kabić iz "Centra za zaštitu životne sredine".

"BICI vodič je omanja brošura, ali veoma korisna biciklistima u Banjaluci i Sarajevu, budući da smo izradili dvije brošure - jednu za Sarajevo i jednu za Banjaluku. Išli smo sa dvije brošure zbog nekih razlika u legistraturi", ispričao je Kabić.

Iako u regionu već odavno postoje vodiči za ovog tipa, BICI vodiči su prvi takvi u BiH.

"Naše vodiče napravili smo po uzoru na one koji su radili iz "Sindikata biciklista Zagreba". Inače, naši biciklisti najviše griješe vozeći trotoarom, budući da je trotoarom zabranjeno voziti bicikl", rekao je Dragan Kabić za Centar dana.

Biciklisti ne bi trebalo da se boje voziti kolovozom ukoliko dobro poznaju propise o bezbjednosti saobraćaja. Možda bi jedino trebalo da se plaše nervoze drugih učesnika u saobraćaju.

"Takođe, ukoliko poštujemo propise tokom voženje bicikla bićemo vidljivi i drugim vozačima, te će nas poštovati kao učesnike u saobraćaju. Obaveze i odgovornost je na svima", istakao je Kabić.

Evidentna je u Banjaluci sve veća saobraćajna gužva. ATV je više puta apelovao u cilju podsticanja vožnje biciklom.

"Rekao bih građanima Banjaluke da izađu iz automobila. Čak i kada kiša pada brže je i lakše stići do odredišta biciklom. Ako samo par kapi kiše padne u Banjaluci saobraćajna gužva je nevjerovatno velika. Ljudi kao da prestanu tada da znaju da voze i učestuju u saobraćaju. Mnogo više se pokisne ako se ide pješke nego biciklom, dok kada smo u automobilu u takvim situacijama dešava se da izgubimo i više od sat vremena u saobraćajnoj gužvi", preporuke su Dragana Kabića iz "Centra za zaštitu životne sredine".


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм