Bezbjednost

Automatizacija pružnog prelaza u Zalužanima

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2023. 21:45

Pružni prelaz Zalužani od sada će biti bezbjedniji. Počeli su radovi na modernizaciji i podizanjem nivoa bezbjednosti. Da je to i te kako važno pokazuju i podaci da se u posljednjih pet godina desilo više od 50 nesreća na pružnim prelazima. Izvođač radova kaže radovi uključuju signalizaciju te automatsko upravljanje.

"Projekat podrazumijeva izgradnju signalizacije u jednom i drugom pravcu od po kilometar i po. Sve što pripada regulaciji saobraćaja na putnom prelazu. Zatim postavljanje polubranika, ovdje na samom prelazu. Automatsko upravljanje svim time, plus, na kraju i ugradnja gumenih patosnica kao tehnička adaptacija saobraćaju pri prelazu same pruge", kaže Danilo Vujat, direktor Koming-pro Gradiška.

Željeznice Srpske finansiraju projekat sa pola miliona maraka, a sve bi trebalo da bude gotovo za pola godine. Čekanje na građevinske dozvole usporilo je radove, kažu iz Željeznica.

"Nadamo se da će izvođač u ostavljenom roku od šest mjeseci da izvrši ugovorene obaveze, svoje. Vrijednost radova je oko 500.000 maraka. Željeznice finansiraju ovaj projekat, a zajedno sa Gradom Banja Luka imamo potpisan sporazum da bi u narednom periodu mogli doći uređenja i putnog prelaza u Podgorički da bi na ovaj način riješili prelaz preko puta", kaže Slađan Jović, v.d. direktora ŽRS. 

Preko pedeset saobraćajnih nesreća od 2018. na ovamo, a neke od njih čak i fatalne. Investicija od pola miliona značiće minimalizaciju udesa smatra gradonačelnik Draško Stanivuković. 

"Garantovaće apsolutnu sigurnost. To znači sve na senzor. Sve po najmodernijim standardima. Svjetskim i evropskim standardima. Stopostotna bezbjednost i sigurnost na, ipak jednom od najfrekfentnijih kružnih prelaza", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke. 

Zakonski dva pružna prelaza ne smiju biti u razmaku od dva kilometra. Pa će tako u narednom periodu doći do uklanjanja postojećih za što se očekuje finansijska podrška Grada Banjaluka. Prema sporazumu to je 300.000 KM.