Karte poskupljuju

Banjalučanima obećan besplatan, a dobili skuplji javni prevoz

  • Извор: АТВ
  • 20.07.2022. 18:20

Kako od obećanog besplatnog doći do skupljeg javnog prevoza, pokazala je Gradska uprava Banjaluka. Tako će od prvog avgusta, umjesto dosadašnjih 1.8 KM pojedinačna karta koštati dvije marke i 30 feninga. Set od pet karata ide na 9,7 maraka, mjesečna radnička na čak 78, studentska je 51-nu, a penzionerska 28 maraka.

Jedinitvena dnevna karta sada je sedam maraka i 10 feninga. Mjesečna na grupi linija za radnike je 57, đake i studente 39, penzionere 18, a za boračke kategorije 17 maraka. Banjalučani su nezadovoljni.

„Velika su poskupljenja. Čak i na Zapadu nije kao što je ovdje.“

„Sasvim je preskupo za penzionere, i za drugu raju, ali za penzionere, ja ne znam stvarno čemu to vodi.“

„Svako jutro idem i vraćam se biciklom. Ekonomičnije je, brže dođem, štedim svoje vrijeme, novac, a i na kraju krajeva ulažem u svoje zdravlje“, kažu građani.

Prevoznici su zadovoljni. Da do ovoga nije došlo, kažu, pitanje je šta bi bilo sa gradskim prevozom. Tvrde da ove cijene, međutim, neće riješiti njihove probleme.

„Ove cijene su formirane na cijenu goriva od 3,09, iako je ona sada puno veća. Tako da će biti neophodno da Grad i pored ovog poskupljenja učestvuje sa određenim subvencijama na nerentabilnim linijama“, rekao je Dejan Mijić, direktor "Autoputeva".

Karte će biti skuplje, ali usluge prevoza ništa bolje. Iz Grada tvrde da će nastaviti da subvencionišu karte za pojedine kategorije. 

„Moramo to da analiziramo. Grad će morati, Grad i dalje će nastaviti s intenzivnim subvencijama javnog prevoza. Mi ćemo subvencionisati penzionerske, studentske, srednjoškolske karte“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

U SNSD-u poručuju, do poskupljenja nije smjelo da dođe, jer to znači dvostruko oporezivanje građana. Smatrali su da usljed većeg punjenja budžeta po osnovu PDV-a zbog inflacije, ta sredstva treba da se vrate kroz direktnu podršku građanima. 

„Jedan od tih načina je bilo subvencionisanje karata za sve kategorije naših građana, makar u ograničenom periodu i da na taj način imamo situaciju da se cijena karata ne mijenja. Nažalost, unutar Gradske uprave opredjeljenje je bilo da se ide sa prijedlogom koji je podrazumijevao povećanje cijene karata“, rekao je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u skupštini Grada Banjaluka.

Svako ko je glasao u Skupštini grada za poskupljenje javnog prevoza, kaže Amidžić, treba da pruži obrazloženje za te svoje stavove. A glasalo je 16 odbornika i to iz PDP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i jedan odbornik SP-a. Šest odbornika SNSD-a je bilo suzdržano.

Тагови:
  • 08:30 Недјеља о Васкрсу

    ''Недјеља о Васкрсу

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.