Невена Тодоровић

Бањалучки Дом здравља у тешком финансијском положају; До краја године угрожена исплата плата

  • Извор: РТРС
  • 31.10.2023. 14:07

Дом здравља у Бањалуци у тешком је финансијском положају, те је до краја године угрожена исплата плата радницима, али и набавка неопходних материјала и средстава за рад, рекла је за Радио Републике Српске Невена Тодоровић, директорка ове здравствене установе.

"Исплата финансијсих средстава из градског буџета и из Фонда здравственог осигурања Српске, намијењена нашој здравственој установи тече предвиђеном динамиком, али због повећаних трошкова, ти износи више нису довољни. Повећавање свих трошкова у свакодневном раду нашег дома здравља, довело нас је у неповољан финансијски положај“, каже Тодоровић.

Истакла је да су цијене само лијекова и санитетског материјала повећане за око 20 одсто.

"Повећана су издвајања и за све остале трошкове. Јесте да се уговорена средства за нашу установу исплаћују редовно, али нама је неопходно да она буду повећана“, истакла је Тодоровићева.

Рекла је и да је у рјешавање овог проблема потребно укључивање свих надлежних установа.

"Без већих издвајања нећемо моћи редовно сервисирати све наше услуге. При томе, све је већи број пацијената који захтијевају услуге примарне здравствене заштите. Односно повећан је број грађана који траже помоћ породичног љекара“, закључила је Тодоровић.

Након Универзитетског клиничког центра, бањалучки Дом здравља највећа је здравствена установа у Републици Српској.

Запошљава око 900 радника, који брину о здрављу више од 143.000 Бањалучана.

Пратите нас и путем Вибера