Povodom 800 godina samostalnosti SPC

Banjaluka dobila bistu Petra II Petrovića Njegoša

  • 26.09.2019. 18:11

U centru grada, neposredno uz zgradu Arhiva RS, danas je otkrivena bista Petru II Petroviću Njegošu i predstavlja dar Srpske pravoslavne crkvene opštine Banja Luka, a otkrivena je povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.


Bistu su svečano otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i starješina Hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović.

Radojičić je u svom obraćanju naglasio da je Njegoš jedna od najvećih ličnosti u istoriji srpskog naroda, pogotovo uzimajući u obzir vrijeme i okolnosti u kojima je živio.

Radujemo se dolasku Njegoša u naš grad i možemo slobodno reći dobro došao u Banju Luku. Mnoge ideje kojima se bavio i danas su aktuelne, od borbe za nacionalni opstanak, preko očuvanja jedinstva naroda i države, pa do uvođenja prava i njegovog velikog pjesničkog opusa – poručio je Radojičić.
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, rekla je da je Njegoš jedna od onih ličnosti čije djelo i danas živi, a njegova bista će, zapravo, sve naredne generacije podsjećati na snagu i značaj njegovog djela.

Direktor Arhiva Republike Srpske, Bojan Stojnić, kazao je da je bista rad poznatog svjetskog vajara akademika Sretena Stojanovića, a da je postament uradio akademik Milivoje Unković.

Po otkrivanju Njegoševe biste, u prostoru Arhiva RS otvorena je prigodna izložba pod nazivom „Dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima“ Državnog arhiva Crne Gore.
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм