Banjaluka: Jak vjetar rušio stabla i obarao štandove

  • 05.06.2020. 19:25

Porušena stabla, uništeni štandovi, slomljene klupe, takva je jutros osvanula Banjaluka nakon jakog, olujnog vjetra koji je sinoć zadesio najveći grad Republike Srpske.

Nadležni su imali pune ruke posla. Valjalo je sanirati sve štete, te od ranih jutarnjih časova nisu stali. Vatrogasci su u posljednja 24 sata imali devet intervencija. Spremno i brzo su odreagovali.

"Od toga se četiri intervencije direktno odnose na ovaj olujni vjetar koji je zadesio Banjaluku. Znači, negdje od pola jedan noćas, vatrogasne ekipe bile na terenu i sanirali su posljedice otpadnutih grana, dijelova stabala i stabala sa saobraćajnica. U toku današnjeg dana smo imali jutros još dvije intervencije kao asistencija komunalnim službama na uklanjanju stabala koja su prijetila da se sruše nakon ovog vjetra", rekao je Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade Banjaluka.

Jun je stigao, ali umjesto ljeta, kao da nas je dočekala jesen. Od vremenskih nepogoda još ne možemo da odahnemo. Obilne padavine se očekuju na jugu i jugozapadu i to između 40 i 60 litara po metru kvadratnom, a ponegdje bi ta količina mogla da bude i za 20% veća. Jak olujni vjetar ni večeras neće zaobići Republiku Srpsku.

"Najviše će ga biti u Istočnoj Hercegovini, u višim krajevima, sarajevno – romanijskoj regiji. Što se tiče zapadnih krajeva i sjevera, intenziteti će biti daleko manji. Dakle, olujni vjetar preko 18m/s, odnosno 70km/h biće u Hercegovini. Tamo maksimalni udari mogu dostići vrijednost i do 90km/h", istakao je Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina i vrlo jakog vjetra sa olujnim udarima za područje Trebinja, Foče, Mostara i Livna, kao i žuto upozorenje za područje Banjaluke, Prijedora, Višegrada, Bihaća, Tuzle i Sarajeva koji se odnosi na vjetrovito vrijeme i grmljavinu.  
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић