Sezona kreće

Banjaluka krcata turistima: Selim iz Francuske raspituje se gdje otići i šta pojesti

  • Извор: АТВ
  • 09.06.2023. 19:22

Banjaluka prebukirana turistima. Na ulicama gužva, a u rukama posjetilaca mape grada. Gdje otići i šta dobro pojesti raspitivao se i Selim iz Francuske. Malo je dana, koliko toga, kaže, želi vidjeti. Priroda, kultura, ljudi - prioriteti su na njegovom spisku. Ali, prvo, dobar zalogaj.

"Ćevapi...ne zapamtim imena, ali zaista volim da isprobavam lokalnu hranu. U balkanskim zemljama zaista najviše uživam u hrani. Mi smo ovdje četiri noći. Odlazimo sutra. Došli smo da istražimo grad. Već sam bio ovdje u posjeti Mostaru, ali moja porodica nije do sada imala priliku postjetiti vašu zemlju, tako da smo došli ovdje uživati u zajedničkom vremenu”, rekao je Selim Džibar iz Francuske.

Dok se Evropa sve više okreće zamrznutim proizvodima, tradicionalno spremanje hrane, prednost je srpske kuhinje. Praznog stomaka, niko se ne vraća.

"Zato su oni prezadovoljni našom hranom. Tu u Banjaluci, trenutno prednjače ćevapi, meso inače, roštilj, jela ispod sača, pečenja, prasetina i teletina”, kaže ugostitelj Goran Kurtinović. 

Matematika: Legenda o mudrom caru i zrnu žita na šahovskoj ploči

Matematika: Legenda o mudrom caru i zrnu žita na šahovskoj ploči

Centar grada, tvrđava kastel, vjerski objekti, Vrbas, rafting, dajak, festivali... Ponuda je koja pored dobre klope, najviše privlači turiste. Punjenju kasa i te kako je pomogao i turnir Srpska Open. Jedna od najkvalitetnijih promocija do sada. A tek će ih biti. 

“U prilog tome idu i događaji koji se organizuju u samom gradu. Banjaluka je prepoznatljiva po tome da je manifestacionog turizma, naravno i adrenalinskog u ovo vrijeme kada je još uvijek kišno i ružno vrijeme. Tu nam je i Demo fest koji se vraća na velika vrata, pored toga Ljeto na Vrbasu, Kozara Etno… Srpska Open je donijela zaista mnoge benefite”, kaže direktor tursitičke organizacije Banjaluka Dragana Vukliš.

A o tome najbolje svjedoče brojke. 

Kineski horoskop za jun 2023. godine: Pogledajte šta vas očekuje

Kineski horoskop za jun 2023. godine: Pogledajte šta vas očekuje

"U aprilu mjesecu smo imali povećanje broja noćenja u čitavoj Republici Srpskoj dolazaka za 37,2 odsto i to je dijelom zahvaljujući Srpska openu. I siguran sam da možemo očekivati i u Andrićgradu i u Trebinju, ali i na Jahorini, i svim drugim dijelovima Republike Srpske, Banjaluci i Bijeljini, regiji Kozari, značajan broj turista”, rekao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

Ljeto će, kažu, u Banjaluci biti burno. U gradu domaćina, dobre gastronomske ponude i netaknute prirode, može samo da se smiješi odlična turisitička sezona.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: