Za samo jedan glas

Banjaluka nije izabrana za EPK 2024.

  • 25.09.2019. 19:29

Samo jedan glas presudio je da Banjaluka ne bude izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Ova laskava titula otišla je u norveški grad Bodo. Banjaluka je ovim pokazala da može da stoji "rame uz rame" gradovima i iz najrazvijenijih evropskih zemalja.

Prvi čovjek najvećeg grada Republike Srpske kaže, ovaj projekat je ujedinio ljude iz Banjaluke potpuno različitih opredjeljenja. Veliki uspjeh je postignut, a šta je presudilo da odluka žirija bude ovakva, teško je reći, kaže Igor Radojičić.

"Da li je to možda veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj, nego u BiH ili nešto drugo, ali sam siguran da je ono što smo mi bili ponudili zaista odlično urađeno. Ko je mogao uopšte i zamisliti unazad dvije ili tri godine da će se Banjaluka naći u Briselu i da se takmiči za jednu titulu kao što je Evropska prestonica kulture?", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Na licima banjalučkog tima vidjelo se razočaranje. Ipak, kažu, naporno su radili i ovdje neće stati. Banjaluka ima i može da iskoristi svoje brojne potencijale. Na tome će se, kažu, raditi i u budućnosti.

"Ovo je, dakle, jedna stvar koja je velika za Banjaluku, koja se u Banjaluci, naravno i u Bihaću i Jajcu, nije desila do sada nikako i koja je samo jedan od tih pokazatelja kakav zapravo potencijal grad ima i na koji način može sve da ga iskoristi. Tako da, što se nas tiče, mi u jednakom duhu kao i kada smo došli ovdje, nastavljamo dalje", istakao je Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banjaluke.

U finalnoj trci, pored dva navedena grada, učestvovao je i Mostar. Pobjednik je odlučen na osnovu ocijena aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir je uzeta i posjeta članova Evropske unije svakom od gradova finalista. U finalu prestižnog takmičenja, Banjaluka je nastupila pod sloganom "Suprotnosti se privlače".  
 

Тагови: