Pomoć ugroženima

Banjaluka pokazala solidarnost: Kamion sa humanitarnom pomoći krenuo ka Turskoj

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2023. 13:48

Kamion sa humanitarnom pomoći za ugroženo stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresima, prikupljene u akciji koju je Grad Banjaluka realizovao u saradnji sa Crvenim krstom Banja Luka, te Udruženjem „Udružene žene“, danas je krenuo ka Palama, u centralno skladište, nakon čega će pomoć biti isporučena u Tursku.

Iako je akcija bila organizovana za prikupljanje humanitarne pomoći Siriji i Turskoj, zbog određenih poteškoća ista neće moći da bude isporučena u Siriju, ali postoje određeni modaliteti kako da se pomogne stanovništvu Sirije, prvenstveno pozivom na humanitarni broj 17023, pojašanjavaju iz Gradske uprave.

„-Ponosan sam na naše sugrađane, koji su po ko zna koji put pokazali svoju humanu stranu. Pameti pomoći namijenjeni su stanovništvu Turske, jer zbog određenih poteškoća, pameti neće moći biti isporučeni u Siriju, ali gledamo kako da obezbijedimo finansijsku podšku i Siriji, upravo zbog svih izazova sa kojima se surećemo. Imamo veliku solidarnost i empatiju“, rekao je gradonačelnik Banajluke Draško Stanivuković.

Poručio je da Grad Banja Luka pamti zemljotres, te saosjeća sa ugroženim stanovništvom.

Sekrater Gradske organizacije Crvenog krsta, koje je ujedno i bila koordinator ove akcije, Željkica Ilić istakla je kako je zadovoljna odzivom naših sugrađana kada je u pitanju ova humanitarna akcija.

„Akcija prikupljanja pomoći narodu Turske je uspješno završena. Naši volonteri su prikupljali pomoć svaki radni dan, a danas šleper ide u centralno skladište na Palama, odakle će, kada se sakupe sve ostale donacije, krenuti za Tursku. Želim da se zahvalim svim građanima Banje Luke, koji su pokazali humanost, ovo nije prvi put“, kazala je Ilićeva.

Gorica Ivić je u ime Udruženja “Udružene žene“ poručila je kako su Banjalučani solidarno prikupljali pakete, te da je to izraz solidarne podrške za sve žene koje su pretrpjele štetu u zemljotresu.

Za vrijeme trajananja ove akcije, građani Banjaluke su prikupljali deke, grijalice, cerade, vreće za spavanje, stolice na rasklapanje, kreveti na rasklapanje i higijenski paketi za žene.


(Foto: Gradska uprava Banjaluka)

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм