Očuvanje tradicije

Banjaluka proslavlja slavu grada

  • Извор: АТВ
  • 02.06.2022. 19:15

Najstariji i najmlađi Banjalučani bili su najbrojniji na proslavi slave grada i Hrama Hrista Spasitelja - Spasovdana. Prvi da očuvaju tradiciju, a drugi da je naslijede. Mladima moramo prenijeti tradiciju i običaje grada u kome živimo, kažu stariji Banjalučani.

“To je naš veliki svetac, sam po sebi kaže Spasovdan. Neka spasi našu djecu i sve, slava grada Banjaluke koga ja obožavam.”

“Slava grada, trebali smo u što većem broju doći. Ovo je malo za Banjaluku, stvarano, razočarana sam.”

“Tu se skupimo, svoju vjeru održavamo, da prenesemo na mlađe naraštaje.” 

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Jefrem, uz prisustvo episkopa australijsko - novozelandskog Siluana.  U Hramu Hrista Spasitelja je izlomljena slavska pogača.  

“Ovo je radostan i srećan dan za sve nas. Danas kada Banjaluka slavi svoju krsnu slavu, slavi naš prestoni grad Beograd, slavi Istočno Sarajevo, u ime svih Banjalučana našeg vjernog naroda čestitima svima nama krsnu slavu”, rekao je Draško Stanivuković, gradoančelnik Banjaluke.

 Slavu grada Banjalučanima je čestitala predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović, poželjela je da se najveći grad Srpske razvija i napreduje. 

“Za Banjaluku želim sve najbolje, želim da se razvija da se to dešava ubrzanim korakom i da ne propsuti ni jednu priliku s obzirom da su ovo teška vremena i da kao odgovorni ljudi i odgovorna vlast trebamo iskoristiti svaku priliku da uradimo nešto dobro za naše građane”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

U prvim redovima svečane litije stajali su sveštenstvo, sportisti, članovi KUD-ova, Banjalučani. 

Dok je grada, slava ce se slaviti, poručili su stariji, uzdajući se u podmladak koji treba da očuva tradiciju.