Podrška grada

Banjaluka sufinansira vantjelesnu oplodnju za 35 parova

  • 22.08.2018. 19:51

Vantjelesnu oplodnju za 35 parova sufinansiraće grad Banjaluka. Odlučeno je da će podršku grada imati svi oni koji su predali zahtjev na javni poziv i koji ispunjavaju uslove. 

Podržavamo pronatalitetnu politiku i sve one koji se odluče na ovakav korak, rekao je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. 

"Mi smo odobrili sve pristigle zahtjeve koji ispunjavaju uslove, mislim da je 34 ili 35. 3 prijavljena ne ispunjavaju uslove. To je veći iznos sredstava od onih predviđenih budžetom negdje oko 85 hiljada. Alokacijama u okviru odjeljenja za budžetske rezerve obezbijedili smo kompletna sredstva, tako da smo ove godine riješili da svima koji ispunjavaju uslove odobrimo", kaže Radojičić.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske na godišnjem nivou izdvoji oko 2 ipo miliona maraka za vantjelesnu oplodnju, a odnedavno finansiraju i treći pokušaj. Time se, kažu, mogu porediti sa mnogim razvijenijim zemljama koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju mnogo više sredstava. 

"Fond zdravstvenog osiguranja finansria tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Za žene do 40 godina starosti Fond u potpunosti finansira proces oplodnje, ženama od 40 do 42 god starosti 50 odsto, a sve žene iz postupka vantjelesne oplodnje rode bebu, a starije su od 42 god starosti Fond u potpunosti refundira troškove", kaže Darija Filipović-Ostojić, portparol FZO RS.

U Srpskoj samo jedna klinika u saradnji sa Fondom obavlja vantjelesnu oplodnju. Procedura koja uključuje dijagnostiku, preglede i terapiju košta oko 5 ipo hiljada maraka. 

"Do sada je kroz našu kliniku, rođeno do avgusta 2017. godine 1048 beba, što znači da smo postali bogatiji za toliko članova. U ovom periodu kada je natalitet vrlo problematičan u smislu pada nataliteta, mi s ponosom ističemo da je naša ustanova pomogla da se porodice u RS uvećaju za toliki broj djece", kaže Vesna Čurić, sprecijalica gikekologije i akušerstva.

Procenat uspjeha vantjelesne oplodnje u klinici je 40 odsto. Ukoliko se nešto ne može uraditi u ovoj ustanovi, na njihov prijedlog, osiguranik se može uputiti na liječenje van RS i u tom slučaju Fond snosi troškove. 

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм