Izviždali opoziciju

Bez podrške BORS-a veterani održali protestni skup

  • Izvor: ATV
  • 22.06.2022.17:26

U Banjaluci je održan skup veterana nezadovoljnih položajem boračkih kategorija.

Nakon okupljanja u parku "Mladen Stojanović", veterani su se zaustavili pred Parlamentom Srpske.

Protestima je prethodio sastanak sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH, sa kojeg je poručeno da je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.

Protest veterana počeo je u parku "Mladen Stojanović", da bi bio nastavljen pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Pred parlamentom Srpske, veterani su tražili da se prekine sjednica Narodne skupštine i da se u dopunu dnevnog reda uvrsti tačka o provođenju zaključaka koje je Skupština usvojila na posebnoj sjednici u martu.

Veteranima su se nedugo zatim pridružili predstavnici opozicije, koju su oni izviždali.Oglasila se i Boračka organizacija Republike Srpske koja je saopštila da ne podržava protestni skup. Borci, kao simbol Republike Srpske, ne bi smjeli da se svrstavaju ni na jednu stranu i bilo kakvi protesti su u ovom trenutku nepotrebni.

Prije nego što će veterani izaći na proteste, u Palati Republike održan je sastanak na kojem su veterani razgovarali sa predsjedicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom. Saošteno je da je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.

Srpski član Predsjedništva BH, Milorad Dodik kaže da sama činjenica da proteste organizuje samo jedna organizacija govori mnogo o tome, kao i da iza svega stoje opozicione partije.

Saglasan je da ima zloupotreba u korištenju boračkih prava, ali oni bi to trebalo da riješe unutar svojih struktura.

- Njih boli nepravda, što je neko kupovao u toku rata status, plaćao da ne bude u vojsci, onda dobio pravo, a on tamo gubio nogu ili ruku, naravno da to boli, stoga trebamo da vidimo kako ćemo to rješiti, ali mislim da je okupljanje sad u ovo vrijem isključivo politički motivisano. PDP stoji iza svega toga - naveo je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da podržava aktivnosti svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske koje se bore za poboljšanje materijalnog statusa boračkih kategorija, ali ne podržava političare koji su učestvovali u protestima.

- Ne podržavam političare koji su učestvovali u protestima, jer time ne čine dobro boračkoj populaciji i to urušava kredibilitet boraca da se sami bore za svoja prava. Šta će gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, na protestima. On treba da bude na svom radnom mjestu i da rješava poslove. Od gradonačelnikovog hodanja tamo niko nema koristi - poručila je Cvijanović.

Tagovi: