"Besmrtni puk"

Deveti maj obilježen i u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2023. 19:19

U ovom "Besmrtnom puku" mnogo je onih koji su život dali za slobodu.

Branislava je nosila fotografiju oca Milana. Ovo je samo jedan od načina da mu oda počast. Dao joj je nešto što se ne može kupiti, slobodu. 

Protiv fašizma se borimo sjećanjem koje je i opomena da nam se zlo više nikada ne ponovi. 

O istoriji srpskog naroda već nešto zna i Vukašin. Roditelji su ga naučili koliko je sjećanje na ono za šta su se borili njegovi preci važno. 

"Danas je dan borbe protiv fašizma. Bilo je dosta stradalih i treba da se pamti ovaj datum i obilježava", rekao je Vukašin Jocović, dječak.

Upravo je dužnost starijih da mladima, poput Vukašina, u nasljeđe ostave ta sjećanja, sa njima slobodu i mir. 

Istorija srpskog naroda je stradalnička i časna. To je istorija narodne pobjede. Republika Srpska je, kaže Milorad Dodik, antifašistička država. 

"Ta borba je bila časna, ona je u sebi okupljala borce za narodnu slobodu. U toj borbi dali su mnogi živote jer su smatrali da je to časno, da je časno braniti svoj narod pa za njega i umrijeti", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Deveti maj uz srpski narod obilježio je i ruski ambasador u BiH. Ovo je, kaže, praznik koji ujedinjuje srpski i ruski narod. 

"Sada se borimo protiv fašizma i portiv totalitarnog jednopolarnog svijeta zasnovanog na izmišljenim pravilima. Neizmjerno smo zahvalni bratskom sprskom narodu na razmijevanju i pomoći koja dolazi iz svih slojeva naroda od cijele prestonice", rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije.

Deveti maj jedan je od najznačajnih datuma u istoriji čovječanstva. Dužnost svih je da to nikada ne zaborave.