Banjaluka

Efikasnije pružanje usluga skrining mamografije za članice "Iskre"

  • Извор: РТРС
  • 28.07.2022. 11:37

U Domu zdravlja u Banjaluci potpisan je "Protokol o saradnji" čime je nastavljena dugogodišnja uspješna saradnja između Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" i banjalučkog Doma zdravlja.

Saradnja ima za cilj da obezbijedi brže i efikasnije pružanje usluga skrininga mamografije i ultrazvuka dojki za žene u rizičnim grupama.

Preventivni pregledi i rano otkrivanje raka dojke u velikoj mjeri može doprinijeti bržem izlječenju. Bolje dijagnostičke usluge mamografije, Dom zdravlja u Banjaluci omogućio je nabavkom novog digitalnog mamografa. Do sada je na ovom aparatu obavljeno oko 1000 pregleda.

"To je trodimenzionalna mamografija. Indikacije za te preglede su pod broj jedan u skriningu dojke, a to je građa dojke žlezdane dojke koje su karekteristične za žene od 40 do 50 godina. Do sada smo uradili oko 240 mamografija",  rekao je Zoran Radulović, specijalista radiologije.

Potpisivanjem protokola o saradnji Banjalučkog Doma zdravlja i Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra"

i nabavkom novog digitalnog mamografa biće omogućeni brži i efikasniji pregledi skrininga mamografije.

"Sa novim mamografom nadamo se da ćemo bolest na vrijeme otkriti i smanjiti smrtnost. Iskra stalno vrši edukaciju", istakla je Suzana Kekić, predsjednica Udruženja žena oboljelih od raka dojke Iskra“.

Saradnja između Saveza žena oboljelih od raka dojke i Doma zdravlja Banjaluka počela je 2009. godine, od kada su žene okupljene u udruženju "Iskra" svoje preglede počele obavljati u ovoj ustanovi.