Predsjednik Skupštine grada Banjaluka

Ilić: Rebalansom obezbijediti 100.000 KM za lift u zgradi Rektorata

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2022. 15:11

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić izjavio je danas da bi rebalansom gradskog budžeta moglo da bude obezbijeđeno 100.000 KM za ugradnju lifta u zgradi Rektorata Univerziteta u Banjaluci, što bi bilo od značaja za studente sa posebnim potrebama.

- Smatram da bi sredstva mogli obezbijediti kroz rebalas budžeta kako bi Univerzitet mogao preduzeti dalje korake, raspisati tender i da već na proljeće imamo završen projekat - rekao je Ilić novinarima nakon sastanka sa rektorom i dekanima fakulteta banjalučkog Univerziteta.

On je dodao je na sastanku razgovarano i o grantovskim sredstvima koja će ići direktno na Univerzitet, a kojima bi bio unaprijeđen studentski standard, kao i o besplatnom smještaju u studentskim domovima.

Ilić je istakao potrebu da se studentska praksa u gradskoj administraciji subvencioniše, kao i da mentori budu nagrađeni za svoj trud.

- Želimo da studenti kroz studenstku praksu nauče, ali i zarade, te da izađu sa novim iskustvima - rekao je Ilić i naveo da su u prethodnoj godini tri studenta obavila praksu u Gradskoj upravi.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da su Univerzitet i gradska vlast u proteklom periodu intenzivno sarađivali na nizu projekata, te napomenuo da bi predložena granstovska pomoć bila namjenski utrošena i od izuzetne koristi.

On je dodao da je u strategiji Univerziteta jedan od osnovnih ciljeva povećanje praktične nastave, ali da trenutno nije zadovoljavajući broj studenata koji su prošli praksu u administrativnim službama grada.

- Veoma je dobar prijedlog predsjednika Skupštine grada da ne bude isključivo volonterski način obavljanja studenteske prakse, već da im se obezbijedi odgovarajući honorar - rekao je Gajanin.

On je naglasio da Univerzitet, resorno ministarstvo i grad rade na tome da uslovi studiranja i studentski standard budu što bolji.

Gajanin je pohvalio odluku da Vlada Republike Srpske finansira smještaj i ishranu studenata u studentskim centrima u Srpskoj.

Тагови: