Plata nije povećana 17 godina

Jednočasovni štrajk banjalučkih vaspitača

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2022. 19:08

Banjalučki vaspitači održali su štrajk upozorenja. Jasno poručuju da žele samo jedno, veću platu. Već 17 godina plata im nije povećana. Kažu, na ovaj način bore se za svoja prava.

"Mi samo se borimo za naša prava, za prava naših porodica koje hranimo od ove plate. Neko će kazati zašto ranije, zašto mi već dugi niz mjeseci i godina tražimo povećanje plata mešutim ovo se sad intenziviralo iz razloga što troškovi života kao što znate su jako poskupili, inflacija je strahovitno visoka", kaže diplomirani vaspitač Mirjana Blagojević.

Iz gradske uprave jutros se niko nije pojavio. Pa čak ni gradski menadžer, koji je ranije najavio da će u štrajk sa vaspitačima. Ni pred našu kameru nije stao, izjavu je snimio sam i rekao šta je on mislio da treba jer mogućnosti da mu se postave pitanja nije bilo. Konkretnog rješenja nema ni ovaj put ali ima prebacivanja loptice na drugi teren

"I ovdje sa svog radnog mjesta pružiću im maksmalnu podršku I pozvati skupštinu grada da usvoji rebalans budžeta i da obezbjedi dodatna sredstva za plate u centru za predškolsko vaspitanje", kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Iz skupštinske većine još ranije su rekli da protiv povećanja nemaju ništa. Ali čekaju da grad ispuni obećanja prema banjalučkim penzionerima. Za to vrijeme vaspitači podsjećaju da je većina lokalnih zajednica povećala  plate, ali da u Banjaluci to  slučaj. 

"Nama je obećano sa avgustovskom platom uvećanje od 50 maraka koje nije realizovano i potpisivanjem novog kolektivnog ugovora došlo bi do povećanja plate i usklađivanja platnih koeficijenata sa osnivačem", kaže predsjednik sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Snježana Markić stojaković.

"Plata diplomiranog vaspitača sa visoko stručnom spremom manja od prosječne plate u Republici Srpskoj koja je ovih mjeseci 1.160 KM. To je ponižavajuće i to nema smisla, zato se borimo za ove ljude i oni se bore za svoj status i to mora biti popravljeno", kaže predsjednik sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Dragan Gnjatić.

Vaspitači kažu od svoje borbe neće odustati. O daljim koracima kažu odlučiće sindikalna organizacija.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.