Konferencija o sajber bezbjednosti

Kako da se zaštitimo od sajber kriminala?

  • 05.04.2019. 19:40

Konstantno obrazovanje i oprezno "surfanje" su najbolji način da se zaštitimo od kriminala na internetu - poručeno je danas u Banjaluci sa konferencije o sajber kriminalu. 

Republika Srpska je dobro opremljena za borbu protiv ove vrste kriminala, kažu u MUP-u.

"MUP Republike Srpske efikasno postupa po toj problematici, imamo i organizacione strukture i obučeno ljudstvo, sarađujemo sa međunarodnim organizacijama, tako da možemo efikasno da rješavamo probleme", kaže Jovo Marković, načelnik Jedinice za operativnu tehniku u Upravi za policijsku podršku MUP Republike Srpske.

Stručnjaci upozoravaju da ovaj kriminal ne poznaje granice, i da niko ko koristi internet nije sasvim bezbjedan od napada. Ipak, uz malo pažnje se možete odlično zaštititi - ako pazite kakve mejlove primate, na koje stranice idete, te koristite antivirusne programe i licenciran softver.

"Sajber kriminal je takav da napadač može napad izvesti iz neke druge države, pa čak i drugog kontinenta, a gađati metu napada koja je hiljade kilometara udaljena", kaže Nenad Putnik, profesor na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu.

"Ono što je uvijek nama sa ove, 'prave' strane zakona, problem - to je što imamo daleko više ograničenja u radu nego što imaju kriminalci. Tako da je to možda veći problem nego sama legislativa", kaže Predrag Puharić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Univerzitet u Sarajevu.

Konferenciju je organizovala kompanija "Sector Security". Iz ove firme poručuju da su htjeli da prikažu dostignuća u oblasti zaštite sajber prostora, ali i da upoznaju javnost o novim vidom kriminala, koji svake godine postaje sve veća prijetnja kako za građane, tako i za ekonomiju.

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.