Одјељење за општу управу

Колико је Бањалучана ове године промијенило име

  • Извор: Независне
  • 03.12.2023. 15:10

У току ове године захтјев за промјену личног имена или презимена поднијело је 115 Бањалучана, од којих се пет односило на комплетну промјену имена и презимена, подаци су Одјељења за општу управу.

Према њиховим подацима, у току 2023. године проведено је 115 поступака за промјену личног имена (комплетног личног имена или само имена или само презимена), од којих 12 се односило само на промјену имена, пет на промјену комплетног личног имена (и име и презиме), а 98 поступака на промјену презимена.

Како наводе, у  девет случајева за малољетно дијете родитељи су тражили промјену презимена.

"Поступак промјене личног имена за малољетно дијете може бити спроведен по споразумном захтјеву оба родитеља, или на захтјев једног од родитеља, усвојилаца или старатеља, уз сагласност надлежног органа старатељства", наводе из Градске управе, пише бањалучки портал "независне".


Американка се удала за Балканца: Њено мишљење о нашим женама некима се неће свидјети

Американка се удала за Балканца: Њено мишљење о нашим женама некима се неће свидјети

Како додају, ако су у питању промјене личног имена за дјецу старију од десет година, неопходна је и њихова сагласност, која се у правилу даје пред службеником на записник.

Како су додали, промјена личног имена је право грађанина и може се извршити искључиво под условима прописаним Законом о личном имену, тако да грађани уопште нису обавезни наводити разлоге који су били одлучујући за промјену личног имена.

Истичу да држављани Републике Српске, али и Федерације БиХ који у Републици Српској имају пребивалиште најмање једну годину, подносе захтјев надлежном органу у мјесту пребивалишта.

"Ако држављанин Српске нема пребивалиште у овом ентитету, захтјев подноси органу у мјесту гдје је уписан у матичну књигу рођених на територији Српске", наводе из Градске управе.

Пратите нас и путем Вибера