Poželjna lokacija

Koliko košta Kastel da se iznajmi na jedan dan?

  • Извор: Бањалука.цом
  • 09.04.2023. 09:40

Tvrđava Kastel, osim što spada u turističku ponudu grada na Vrbasu, poželjna je lokacija i služi za održavanje mnogobrojnih događaja i manifestacija koji se organizuju u Banjaluci.

U funkciji različitih manifestacija

Naime, kako pojašnjavaju iz Kulturnog centra Banski dvor, koji upravlja ovim kulturnim dobrom, prostor tvrđave Kastel sa svim pripadajućim objektima i scenama tokom godine je u funkciji realizacije različitih kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija.

“Fokus JU Banskog dvor – Kulturni centar je najvećim dijelom usmjeren na organizaciju reprezentativnih programskih sadržaja u galerijskom prostoru Kamene kuće, dok se tokom proljeća i ljeta na scenama ljetne pozornice i velike scene ispred Kamene kuće realizuju brojni kulturni, turistički i sportski događaji koji se najvećim dijelom nalaze u zvaničnim kalendarima manifestacija Grada Banjaluka”, kazali su za naš portal iz Kulturnog centra Banski dvor.

Kalendari

Takođe, istakli su da najveći broj događaja koji se tokom sezone realizuju na postojećim scenama tvrđave Kastel su koncerti, festivali i manifestacije koje se nalaze u Kalendaru kulturnih manifestacija Grada Banjaluka i Kalendaru turističkih manifestacija Grada Banjaluka.

“U pitanju su kalendari manifestacija od opšteg interesa za koje su prethodno raspisuju javni pozivi od strane nadležnih gradskih odjeljenja, koja potom vrše evaluaciju pristiglih prijava i šalju konačne prijedloge na usvajanje Skupštini Grada Banjaluka”, kažu u Banskom dvoru.

Kako su naveli, na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Banjaluka usvojeni su kalendari kulturnih i turističkih manifestacija za 2023. godinu.

Zakup

Iz Banskog dvora navode da zakup prostora iznosi 3.000 KM po danu bez PDV-a.

“Trenutna komercijalna cijena zakupa Ljetne scene kao i Velike scene ispred Kamene kuće tvrđave Kastel iznosi 3.000,00 KM po danu bez PDV-a, dok je svaki naredni dan (ukoliko se prostor iznajmljuje na više dana) 1.500,00 KM bez PDV-a”, rekli su iz Banskog dvora.

Takođe, dodali su da postoje i manifestacije koje plaćaju naknadu pod posebnim uslovima.

“Manifestacije koje se nalaze u kalendarima kulturnih i turističkih dešavanja, a koje je Skupština Grada Banjaluka uvrstila u pomenute kalendare kao manifestacije od opšteg interesa, plaćaju naknadu pod posebnim uslovima utvrđenim u pravilnicima Grada Banjaluka”, zaključili su iz Banskog dvora.

Podsjećamo, tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu Banjaluci. Najstariji tragovi naselja na području Banjaluke su ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru gradske tvrđave Kastel.

Za ovogodišnji Kalendar kulturnih manifestacija izdvojeno 315.000 KM

Iz Gradske uprave ranije je saopšteno da će Grad Banjaluka tokom ove godine finansijski podržati 33 manifestacije uvrštene u Kalendar kulturnih manifestacija, u ukupnom iznosu od 315.000 KM.Kako su pojasnili, sve manifestacije odabrane su putem javnog poziva i uvrštene u Kalendar, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada Banjaluke, te dodali da je s ciljem veće podrške kulturi za ovogodišnji Kalendar izdvojeno 75.000 KM više u odnosu na prošlogodišnji.Tako će Grad i ove godine sufinansirati manifestacije tradicionalnog karaktera i neupitnog kvaliteta, a osim direktne novčane podrške, naveli su da će i organizatori ovih događaja biti podržani i ustupanjem prostora, i dijelom kroz promociju.Kako su pojasnili u Odjeljenju za društvene djelatnosti, da bi neka manifestacija mogla da bude dio Kalendara, potrebno je da na prvom mjestu ima kvalitet koji se, između ostalog, potvrđuje i trajanjem samog događaja.

“Tako su i ove godine svoje mjesto u Kalendaru našle brojne tradicionalne manifestacije, između ostalih, Kočićev zbor, Svetosavska akademija, Dani Vlade Miloševića, Đurđevdanski festival dječije pjesme, Teatar fest, Međunarodni festival pozorišta za djecu, Međunarodni sajam knjiga, “Mali kompozitor“, a istovremeno je prvi put uvršteno i nekoliko novih događaja koji su ispunili kriterijume”, kazali su u Odjeljenju.

Grad će sa organizatorima manifestacija zaključiti ugovor, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa realizacijom manifestacije.Inače, izdvajanja za Kalendar kulturnih manifestacija samo su dio podrške za kulturu koja ove godine, u okviru resornog odjeljenja – iznosi 805.000 KM, što je povećano u odnosu na prošlogodišnja sredstva.Kompletan Kalendar kulturnih manifestacija za 2023. godinu, koji je usvojen na sjednici Skupštine grada Banjaluke dostupan je na sajtu Grada. Od navedenih manifestacija, na prostoru tvrđave Kastel planirano je da se održe tri (Festival Banjalučki dani muzike, Festival srpskog folklora i Tradicionalni koncert Vrapčići i prijatelji).

Kalendar turističkih manifestacija Grada Banjaluka

Prema informacijama koje su dostavljene iz Kulturnog centra Banski dvor, na Javni poziv za prijave za Kalendar turističkih manifestacija Grada Banjaluka za 2023. godinu pristiglo je 48 zahtjeva.Komisija je ocijenila da 26 zahtjeva ispunjava kriterijume, te je sačinila prijedlog Kalendar turističkih manifestacija Grada Banjaluka za 2023. godinu, a koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Banjaluaka.

Svoje mjesto u Kalendaru turističkih manifestacija pronašle su sljedeće manifestacije:

- Dodjela muzičkog priznanja “Oskar popularnosti”

- Treći Međunarodni sajam turizma Banjaluka 2023

- “Banjaluka Oasis”

- Drugi Međunarodni banjalučki karneval

- Noć tvrđava

- “Color Run Fun”

- “Živjeti slobodno”

- Trka s preprekama – 4 FALCONS

- Četvrti Dječiji sajam Banjaluka 2023

- Moto fest Banjaluka 2023

- “QUAD WEEK 2023”

- Quad Fest

- Međunarodni viteški festival Kastrum 2023

- Festival uličnih zabavljača TrotoArt

- Dragon boat fest

- Vikend Fest Vikend Plus

- “Kozara etno 2023”

- Internacionalni muzički festival BL Fest

- “Ljeto na Vrbasu”

- Vikend hedonizma

- “Festival ljetne noći”

- “KOCKA” Tenis nogama

- 4 Cross Dajak

- Fresh Wave Festival

- Festival domaćih proizvoda

Ukupno planirana sredstva za sufinansiranje ovih manifestacija u budžetu Grada iznose 400.000 KM, a od navedenih događaja planirano je da se čak njih 13 održi na prostoru tvrđave Kastel.

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм