Kurtinović: U osam vrtića 74 djece

  • 11.05.2020. 10:42

U banjalučke vrtiće, koje obuhvata Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, danas je krenulo 74 djece, od 202 koliko ih je prijavljeno prilikom anketiranja roditelja, izjavila je Srni direktor ovog centra Jelena Kurtinović.

Kurtinovićeva je rekla da su djeca raspoređena u osam objekata, koji imaju velike sobe i dvorišta.

U funkciju je vrtić "Marija Mažar" u kojem su smještena djeca iz tog objekta i vrtića "Luna", zatim "Plavi čuperak" – u kojem će boraviti mališani iz tog objekta i vrtića "Leptirić" i "Ježeva kućica". Vrtić "Kolibri" je za djecu iz tog i vrtića "Lana" i "Palčica", a u vrtić "Nataša" dolaze djeca iz tog i vrtića "Pinokio".

U funkciji je i vrtić "Naša djeca" u kojem će biti smješteni mališani iz tog i iz vrtića "Pčelica" i "Tijana", zatim vrtić "Neven" u kojem će se nalaziti mališani iz tog i iz vrtića "Srna" i "Prvi koraci", te vrtić "Radost" – za djecu iz tog i vrtića "Sunce" i "Dora". U vrtiću "Bubamara" će se nalaziti djeca iz tog, te vrtića "Cvrčak" i "Poletarac".

"Ako bude bilo potrebe za otvaranjem još vaspitno-obrazovnih soba, otvaraćemo, ali moramo se držati preporuke Instituta za javno zdravstvo da u grupi bude po desetoro djece", rekla je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da se vodi računa o dezinfekciji prostora, igračaka i radnih površina.

"Vaspitači su obavezni da nose zaštitne maske i rukavice, djeca nisu, ali se preporučuje fizička distanca onoliko koliko bude izvodljivo u vrtiću", navela je Kurtinovićeva.

Ona je istakla da je posjetila vrtiće koji rade, te da sve teče onako kako treba, da su svi vaspitači koji rade na trijaži prošli obuku, svi su negativni na testiranju.

Kurtinovićeva je naglasila da se vrši trijaža nad djecom prilikom preuzimanja od roditelja na ulazu u vrtić i ukoliko dijete ili neko iz članova domaćinstva ima bilo kakve respiratorne smetnje, dijete neće moći ući u vrtić.

Ona je podsjetila da je s ciljem prevencije širenja virusa korona banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojem je do 13. marta bilo prijavljeno 111 djece za čije čuvanje nije postojala alternativa, od 16. marta organizovao rad u četiri vrtića - "Marija Mažar", "Sunce", "Lana" i "Leptirić".

Kurtinovićeva je rekla da je zbog veoma malog broja djece koju su roditelji slali u ove vrtiće gradski Štab za vanredne situacije 18. marta donio odluku da radi samo jedan dežurni vrtić - "Marija Mažar".

Ona je navela da je ispočetka u ovaj dežurni vrtić dolazio manji broj djece, dvoje ili troje, ali da je ubrzo vrtić pohađalo samo jedno dijete i to povremeno.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci obuhvata ukupno 2.400 djece.

U Banjaluci je odluka o zatvaranju vrtića donesena 13. marta na osnovu ograničenja koje je usvojio gradski Štab za vanredne situacije u okviru preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.