Потражња не пада

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

  • Извор: АТВ
  • 13.10.2023. 08:45

Цијена станова у Бањалуци никада већа, за популарне локације потребно је издвојити до 5.000 КМ по квадрату. За друга насеља цијена се креће од 3.000 КМ па надаље.

"Цијене квадрата никада веће. Квадрат у центру града је достигао цијену од 5.000 КМ по квадрату и продаје се. Насеље Нова Варош, Парк, локације са цијеном од 4.200 и 4.400. Подножје Старчевице око Универзитета такође атрактивно. Буџак, Ада, Сити блок су нешто приступачнији што се тиче цијена од 3.000 по квадрату. Када говоримо и старој градњи, не можемо вршити процјену и генерализовати их. Мора се појединачно вршити процјена која зависи од структуре стана, позиције, локације и слично", каже за АТВ Барбара Фабић, агент за некретнине.

Она за АТВ Јутро истиче да су банке пооштриле критеријуме за давање кредита што је отежавајућа околност.

"Мислим да је цијена та која је пресудна и ствара највећи притсак клијентима. Они се не прилагођавају својим жељама него могућностима. Имамо доста потражње од наших људи који живе у иностранству. Млади брачни парови, људи који су у околним градовима и имају уштеђевине.. Што се тиче саме куповине нема правила. И даље су најатрактивнији станови од 40 квадрата са једном спаваћом собом. Ти станови се узимају као инвестиција за закуп, јер је кирија достигла 700-800 КМ. Боље је дићи кредит и купити стан, али многи људи нису кредитно способни. Једноставно су приморани да пристану на закупнину од 700-800 КМ", каже Фабић.

Кућа или стан?

Куповина куће или стана своди се углавном на опредјељење појединца. Ипак, оно што је на прву јефтиније, обично као дугорочна инвестиција испадне скупље.

"У односу на претходни период имамо већу потражњу за плацевима. Исто тако имамо потражњу за кућама које су старије градње за рушење. Мислим да је разлог за то што у некој приближној цијени за једнособан стан овдје добијате више квадрата и већи комфор, приватност и на крају двориште. Морам да кажем да ни у једном тренутку потражња за становима се није смањила", каже Барбара Фабић, агент за некретнине.

Архитекта Слађана Дујаковић истиче да свака куповина има своје предности и мане.

"Јесте нешто већа потражња за изградњом породичних кућа. Међутим, свака куповина има својих предности и мана. Куповина стана је једноставан процес. Јесте првобитно скупљи, али је једноставнији. Ви долазите у готов стан који је спреман. Процес изградње куће је компликованији. У почетку јесте цјеновно мање улагање, али дугорочно кућа је ипак скупља. Увијек имате посла, али када треба нешто да се реновира ви треба да сносите трошкове. У становима сте ипак дио колективне заједнице и сви трошкови се дијеле на број станара. Куповина стана је брже и једноставније, а куповина куће је дугорочан процес", каже Дујаковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.