Protest ispred Centra za socijalni rad

Majke njegovateljke se bore za svoja prava

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2022. 19:35

Nataša, Radmila i Valentina majke su koje 24 časa moraju brinuti o svojoj djeci, jer im je pomoć neophodna. Ali su i samo jedne od mnogobrojnih koje su danas poručile da neće odustati u borbi za dobijanjem statusa roditelj njegovatelj ali i prava na naknadu koja im u tom slučaju sljeduje. Traže i da se ukine starosna granica za djecu koja trenutno važi do njihove tridesete godine.

“Mi smo u tom začaranom lavirintu, ne znamo ni gdje da izađemo, ni gdje da se obratimo, i čije su više nadležnosti samo molimo da više neko krene da reaguje i da se ovo poduzme ovaj problem da se rješava ako treba da se traži i izmjena pravilnika ili objašnjavanje pravilnika”, izjavila je majka Nataša Krivošija Filipović.

“Ono što je bitno da se napomene da se mora ukinuti starosna granica status roditelj njegovatelj koji je trenutno do tridesete godine i postavlja se pitanje šta nakon te tridesete godine”, kaže majka Valentina Stojić.

Zbunjuje ih i to što u institucijama koje bi im trebale pomoći dobijaju različite odgovore. Upravo zato su se i okupile ispred Centara za socijalni rad koji im je prva prepreka, jer njihova prvostepena komisija kažu utvrđuje da li je djeci potrebna stalna njega ili ne. 

“Prošle godine u ovo vrijeme sam predala u ovu instituciju za ostvarivanje prava roditelj-njegovatelj i Dragana mi je odmah na licu mjesta rekla da ja to pravo nemam, to je naša socijalna radnica jer je Ana funkcionalna i ide u školu, to je jedan od razloga kao što mi to ne možemo da ostvarimo.  U fondu dječije zaštite kažu da to svaki roditelj ima pravo da dobije.  Moja An,a kad je prvi put imala komisiju, to je bilo trajno kada smo prošle godine došli da retest kategorizacije, tu je Ana dobila djelimično”, kaže majka Radmila Glušica.

Ispred centra pred majke danas niko nije izašao. Objavili su samo saopštenje u kojem  demantuju tvrdnje da prvostepena stručna komisija u svom nalazu mijenja kategorije u kojima su djeca. 

“Netačne su tvrdnje da prvostepena stručna komisija u svom nalazu miješa kategoriju trajno u privremeno oštećenje oboljenje, te da stavljaju privremeno oštećenje kod sindroma i oštećenje i oboljenja za koje sa medicinske strane je jasno da su trajna npr. Daunov sindrom, senzorineuralo oštećenje sluha, umjerena i teška mentalna ratardacijai slično”, saopšteno je iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da pomaka po ovom pitanju ima. Od početka ove godine je, kažu, naknada roditelju njegovatelju ili njegovatelju uvećana do iznosa najniže plate od 540 maraka. 

“Takođe, planirano je i da se u sklopu budućeg rada Zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske uspostavi jedinstveno tijelo za procjenu, a kako bi se nejednakosti u postupanju stručnih komisija koje sada djeluju u ovoj oblasti svele na minimum. Podsjećamo, Zavod će kao razvojna ustanova podsticati, razvijati i pružati stručnu podršku u ovoj oblasti”, navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na zavod majke ne mogu da čekaju. Bitno im je da svoja prava što prije ostvare i pomognu svojoj djeci.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм