Ватрогасна спасилачка бригада Бањалука

Малинић: Ове године 450 интервенција због пожара

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 09:02

Мирослав Малинић, командир Ватрогасне спасилачке бригаде Бањалука, рекао је за АТВ јутро да су у овој години до сада имали 930 интервенција, од чега 450 интервенција због пожара.

У остале интервенције спадају техничке интервенције, интервенције због елементарних непогода, уклањање стабала, поплаве и асистенције.

Чешће се дешавају пожари димњака у зимском периоду. За све што користимо је потребно одржавање, рекао је Малинић. Проблем настане када се неблаговремено или уопште не одржавају предмети које користимо.

„Редовно чишћење димњака и правилна изведба током изградње димњака је јако битна и то сигурно спречава настанак пожара у најмање 80 одсто случајева. Код одржавања, говоримо и о грејним тијелима, пећима, шпоретима, ако се гријемо на струју, треба да се одржавају електричне инсталације и уређаји који користе електричну енергију“, изјавио је Малинић.

Ако причамо о узроцима пожара, честа појава су вентилатори у купатилима гдје нема прозора и обезбјеђује се принудна вентилација.

''Ти вентилатори често могу бити узрочник пожара. Зна се десити да пожар настане због запаљења климатских уређаја. Што се тиче уређаја за прање веша и суђа, зна се десити да дође до пожара, код хаварије на таквим уређајима. Могу да напоменем да се одговорно понашају наши суграђани када користе грејна тијела на електричну енергију. Никако та тијела, која имају јаку снагу, не напајају преко продужног кабла те да су сигурни да су инсталације довољне да обезбиједе електричну енергију за та грејна тијела", изјавио је Малинић.

Напомиње и да је битно да се гријалице не остављају укључене ако нема никога у кући или у стану.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.