Pukovnik VRS i član BORS-a

Marinković: Potrebno novo idejno rješenje za spomenik poginulim borcima

  • 25.07.2023. 18:39

Pukovnik VRS i član BORS-a Mladen Marinković kaže da planirani spomenik palim borcima nije spomenik grada Banjaluka, nego nacionalni spomenik i da je ambijent kao i idejno rješenje neprihvatljivo.

"Došlo je do velikih mimioilaženja i kada smo sagledali šta su razlozi za ovo što mi sada postavljamo pitanja i kada smo ušli u suštinu problema, stvarno smo vidjeli da je nedopustivo da se izgradi na ovoj lokaciji i ovakav vid spomenika. Uslovi za tendersku komisiju za idejno rješenje su bili kratki, komisija nije ispoštovana, akademik Umković nam je pojasnio da je izuzeo svoje mišljenje a oni su rekli da je to jednoglasno", kaže Marinković.

On napominje da ovo nije gradski spomenik, nego nacionalni spomenik Republike Srpske kao vid zahvalnosti poginulima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Ambijent spomenika na sadašnjem mjestu je neprihvatljiv. Prvo, on svojim gabaritima zaklanja ne samo one zgrade, nego jedan kulturno-istorijski spomenik a to je željeznička stanica. Drugo, gubimo još jedan parking u centru grada. Sam izgled spomenika, šta predstavlja 62 stupba? VRS nije imala 62 brigade, imala je 130 jedinica ranga puk-brigada, ako uzmemo samostalne bataljone to je 210. Ništa se ne poklapa", kaže Marinković.

On ističe da se u projekat ušlo, a da se ne zna kakav se spomenik hoće i šta on treba da predstavlja.

"On treba da predstavlja žrtve, zahvalnost, ideju otadžbine. Kada govorimo o poginulima, imamo poginule pripadnike VRS, pripadnike MUP-a, civilne žrtve, imamo poginule pripadnike Srpske Krajine koji dali doprinost", kaže Marinković.

On napominje da je potrebno novo idejno rješenje i da su zaobiđene institucije i poručuje da ovdje treba da republičke institucije vode riječ, a ne samo grad Banjaluka.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина