Tema dana

Matijašević za ATV: Nijedna organizacija nije dala saglasnost ni za nacionalni ni za gradski spomenik

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2023. 20:42

Darko Matijašević, bivši oficir Vojske Republike Srpske, rekao je gostujući u Temi dana da je gradnja nacionalnog spomenika palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u isključivoj nadležnosti republičkih institucija, Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odbrambeno-otadžbinskog rata, a nikako gradskog nivoa, pogotovo Grada Banjaluka.

On je za ATV rekao da je Zakon jasan, te da je zakon iznad svakog pojedinca i on je jedini meritorni, formalno-pravni okvir u kome se može vršiti bilo koja djelatnost. 

“Tu imamo jasan, formalni okvir. S druge strane, niz manipulacija je pokrenuto u javnosti i došli smo u polje politike koje treba izbjeći. Politika ovdje ne smije biti supstanca, okvir u kojem mi pričamo, nego formalno-pravna pozicija i jedan motivacioni, istorijski i odgovoran način svih nas u odnosu na žrtve, na jednu tešku, kompleksnu tematiku, pogotovo imajući u vidu šta to daje za našu budućnost. Mi smo došli u jednu manipulativnu poziciju, da je gradonačelnik Banjaluke, svjesno ili nesvjesno, ili sa predumišljajem, doveo u poziciju odbornike grada Banjaluka, sve organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, doveo u poziciju da oni nisu dali pisanu niti usmenu saglasnost za gradnju centralnog, nacionalnog spomenika, čak niti za lokalni gradski spomenik. Manipulacija je išla na takav način da su odbornici prevarno glasali“, rekao je Matijašević. 

On je pokazao idejno rješenje za izgradnju centralnog gradskog spomen obilježja, što se, kako kaže, na volšeban način, prevarno, manipulativno pretvorilo u nacionalni spomenik iako je zakon definisao da se tu govori o spomeniku od izuzetnog značaja. Zakon o spomenicima Republike Srpske je definisao da je isključiva nadležnost Republike za takvu kvalifikaciju i klasifikaciju spomenika.

„S druge strane, u proceduralnom smislu, odbornici su na osnovu prevarnih i manipulativnih radnji, da su sve druge organizacije dale saglasnost, i kako je to gradonačelnik rekao, sve boračke organizacije, prihvatili i na prevaran način, glasali u jednom opštem, regulacionom planu a ne o nacionalnom spomeniku koji je morao biti konkretno razmatran kroz poseban urbanistički projekt. To je abeceda arhitekture i građevinarstva. Mi smo na osnovu toga gradonačelnika upoznali da to nije tačno, da su sve ključne organizacije većina a da nijedna nije dala pisanu a ni usmenu saglasnost niti za nacionalni spomenik a niti za gradski, lokalni“, rekao je Matijašević.

On je rekao da su sedam organizacija od republičkog značaja pojedinačno, u pisanom saopštenju, dali izajve da se ograđuju od bilo kakvih manipulativnih prevara i da su bili u zabludi.

Gostovanje Darka Matijaševića u Temi dana ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера