"Neupućen u procedure"

Ministarstvo demantuje Kresojevića

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2022. 19:07

Gradski menadžer Bojan Kresojević je po svemu sudeći polupao lončiće. Na pregovore o cijeni peleta, što je pitanje koje se tiče Vlada Republike Srpske i Federacije, odnosno Savjeta ministara, pozvao je predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šuma Srpske i Privredne komore. Na sastanak kod gradskog menadžera se nije odazvao niko. Iz Ministarstva kažu da je Kresojević neupućen u procedure i zakone, dok gradski menadžer tvrdi da je riječ o zavjeri.

"S obzirom da se danas na sastanku u 12 sati nisu pojavili ni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šuma Srpske i Privredne komore ne postoji nijedno drugo rješenje niti zaključak nego da je njihovo djelovanje sinhronizovano", rekao je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Iz Ministarstva navode i da su njihove nadležnosti jasno određene Zakonom o ministarstvima, te Zakonom o šumama, kada je u pitanju segment šumarstva. Dodaju da cijena ogrevnog drveta nije rasla. Za priču o cijeni peleta to ministarstvo nije nadležno. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nije nadležno za regulisanje cijena drvnih prerađevina na tržištu, među kojima je i pelet, kao ni grijanja lokalnih zajednica, te odbacuje pokušaje menadžera Grada Banjaluka Bojana Kresojevića koji konstantno želi uvući ovo ministarstvo u rješavanje ovih problema. 

Iz Ministarstva kažu da ovim Kresojević prikriva neodgovornost gradske uprave kada je riječ o grijanju, posebno kada su u pitanju građani koji se griju na pelet. Podsjećaju i da je upravo njihovim djelovanjem obezbijeđena nepromijenjena cijena grijanja u najvećem gradu Srpske, i da su pozivi ovom ministarstvu neozbiljni i dokaz neinformisanosti gradskog menadžera.

Cijena ogrevnog drveta za građane Banjaluke koji se griju putem „Eko toplane“, kao i za sve druge građane Banjaluke i Republike Srpske, zahvaljujući nastojanju Vlade i ovog ministarstva da zaštiti interese građana i privrede, nije povećana.

Iz Privrede komore smo dobili odgovor da ovakva tema zaslužuje ozbiljniji pristup, i da nema govora o bilo kakvim tajnim dogovorima. A što se tiče regulacije cijena, prema važećim zakonima, za to je zaduženo Ministarstvo trgovine i turizma.