Banjaluka

Mještani Banjalučkih naselja ne vjeruju obećanjima, sedmicama nemaju vodu

  • Извор: Независне
  • 06.07.2022. 08:31

Već 15 dan zaredom mještani Verića nemaju vodu, odnosno dobiju je samo sat ujutru i uveče, otkad je u nedjelju uvedena vanredna situacija, ali to nije dovoljno, pogotovo onima koji imaju stoku, jer nemaju ni za osnovne potrebe.

Iako je najavljeno da će danas konačno dobiti vodu, oni ističu da obećanjima više ne vjeruju.

Vinka Savić, mještanka Verića, koja ima farmu sa 90 krava, za "Nezavisne" naglašava da su više od dvije sedmice u teškoj situaciji.

"Nemamo vode za stoku. Dođe ujutru od pola šest do pola sedam i što uspijemo uhvatimo u bačve. Isto je i naveče. Ovih dana imamo gubitak mlijeka 50 odsto, jer krave nemaju dovoljno vode. Tu su i druge životinje, a i mi treba da se okupamo. O bašti neću ni da pričam, ako nemam za piti, kako ću zaliti baštu", priča Savićeva.

Kako kaže, osim ovih krava, očekuje da joj isporuče još 15 junica iz Češke. Prema njenim riječima, i ranije su imali problema s vodom, ali nikad kao sad.

"Bila je situacija da je nije bilo dva-tri sata, ali sad nemamo ni seosku niti gradsku vodu. U utorak u osam sati su mi dovezli cisternu vode i rekli su da zovemo ako bude trebalo još. Osim toga, juče ujutru su čistili bazen i svi su bili na terenu. Niko nije dolazio dok nismo svi počeli da se bunimo. Ovdje ima više od 300 kuća, nije nas malo", kaže Savićeva, dodavši da im prošle godine nijednom nije nestala voda.

Njena komšinica Nedeljka Savić ističe da nekoliko dana nisu imali ni kap vode te da su išli na bunare i snalazili se kako su znali i umjeli.

"Međutim, sad je počela dolaziti ujutru po sat vremena. Svugdje je isto, i ovima koji su nešto niže. Mi smo i ranije imali slabije vodu, ali smo bar mogli ujutru da se umijemo, okupamo i bili smo mirni. Ja ovdje živim 30 godina, bilo je loše, ali mislim da je sad ovo najgore dosad", rekla je Savićeva.

Kako kaže, obećanju da će voda doći ne vjeruje.

"Ne vjerujem da će danas doći voda, jer dosad ništa nije ispoštovano onako kako je rečeno. Vodu redovno plaćamo, evo juče nam je stigao račun za tri mjeseca od 88 KM, i sad razmišljam da li da ga uopšte platim. Ovo je kao kameno doba! Kakvo je ovo vrijeme došlo, ne znamo ni mi", kazala je ona.

Štab za vanredne situacije grada održao je juče sjednicu zbog problema s vodosnabdijevanjem u pojedinim dijelovima grada, a mjere koje su na snazi u osam MZ dale su efekta, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je ujedno i komandant Štaba. Ovo se odnosi na Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinsku, Potkozarje, Veriće, Ljubačevo i  Donju Piskavicu.

"Uspjeli smo da u pojedinim mjesnim zajednicama, u kojima smo proglasili vanredno stanje, obezbijedimo redovno vodosnabdijevanje. U drugim mjesnim zajednicama, gdje je situacija dosta izazovnija, prekinuli smo kontinuitet u nedostatku vode u najvažnijim periodima, dakle u jutarnjim i večernjim časovima", rekao je Stanivuković te dodao da sve mjere koje su donesene u nedjelju, 3. jula, još ostaju na snazi.

"Bitno je istaći da je u pojedinim mjesnim zajednicama na snazi redovno dopremanje cisterni s vodom. Mjere koje preduzimamo za mjesne zajednice Ljubačevo i Verići takođe su dale efekte, te mještani ovog dijela gradske teritorije mogu da očekuju dolazak vode danas u ranim jutanjim časovima", kazao je on.

Ističe da će mještani visinskih zona Ljubačeva takođe dobiti vodu, dok je u Verićima u toku ispiranje cjevovoda.

Srđan Ćutković, predsjednik Savjeta MZ Donja Kola, rekao je da mještani ove mjesne zajednice nemaju vode i očekuju da ona bude sprovedena od Vukliševića do Đukića, a ukoliko se ne krene s realizacijom opet će organizovati proteste pred Gradskom upravom, dovesti cisterne i blokirati put.

"Ukoliko ne krenu u realizaciju prijedloga što smo dali Gradskoj upravi da se radi novi cjevovod od Vukliševića do Đukića, a to je manja investicija, idemo u proteste opet", rekao je Ćutković.

On je rekao da je stanje alarmantno i da se mještanima dovoze cisterne s vodom.

"Trebaju nam veće količine vode jer se svaki dan sve više naroda skuplja, zovu za cisterne za vodu, nema narod vode. Mi smo na terenu, radimo svaki dan, dijelimo vodu iz cisterne, raspoređujemo ljudima da budu svi zadovoljni", rekao je Ćutković.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина