Banjaluka

Nastavlja se rasprava o spomeniku palim borcima

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2023. 19:34

Brojne nedorečenosti pojavljuju se nakon početka gradnje centralnog spomenika palim borcima Odbrambeno-otadžinskog rata u Banjaluci.

Jedna od njih je spisak imena poginulih. Za Republiku Srpsku su ginuli kako borci Vojske Republike Srpske, tako i brojni drugi, koji su takođe život dali za stvaranje Republike Srpske, kaže pukovnik Vojske Republike Srpske Mladen Marinković.

"Na tom spomeniku moraju biti uklesana i imena pripadnika MUP-a koji su dali doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, dalje pripadnici boraca Srpske Krajine koji su izginuli u proboju koridora, dalje civilne žrtve rata, a tu su i dobrovoljci iz bratskih republika", kaže Mladen Marinković pukovnik Vojske Republike Srpske.

Narjelevnatnija institucija za spisak imena bio bi republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.


Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

Za ATV kažu da ih po tom pitanju niko nije konsultovao.

Iz Udruženja Starješina Vojske Republike Srpske takođe napominju da ih niko nije konsultovao po ovom pitanju, iako imaju svoje prijedloge.

Banjaluka je odavno trebalo da ima spomenik poginulim borcima, ali svakako se, kažu, trebalo ozbiljnije razmisliti i o lokaciji i o krajnjem izgledu spomenika.

"Sasvim sigurno da je najbolja lokacija koja se nalazi tu neposredno uz palatu predsjednika Republike Srpske. Očito je da javnosti to nije dovoljno dobro objašnjeno i da ima smisla sve to raspraviti i donijeti najracionalniju odluku", poručuje Slobodan Župljanin organizacija starješina VRS.

Gradonačelnik Draško Stanivuković tvrdi da postoje sve dozvole i da su konsultovane sve relevantne institucije.


Nova žrtva nevremena - ženu ubilo drvo

Nova žrtva nevremena - ženu ubilo drvo

Od lokacije na parkingu ne odustaje, jer su svi bili za to, a za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ispred Palate Republike trebalo previše vremena.

Incijativu predsjednika banjalučkog SNSD-a Vlade Đajića smatra neosnovanom.

"Da li stoji ijedna institucija uz takvu inicijativu? Ili se neko napravio pametan, a plašim se ispao ubjedljivo najgluplji", kaže Stanivuković.

O spomeniku će se svakako i dalje razgovarati. Već sutra će se u Banskom dvoru održati rasprava na tu temu, a svoje prisustvo su najavili i Vlado Đajić i Draško Stanivuković. 

Пратите нас и путем Вибера