Предсједник Скупштине града

Нинковић: Неприхватљиво да пољопривредницима касне субвенције

  • Извор: СРНА
  • 18.12.2023. 13:30

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић сматра да је неприхватљиво кашњење исплата субвенција пољопривредницима у Бањалуци, те измјештање објекта "Крајишке куће" са локације која је имала сву потребну инфраструктуру.

"С обзиром на то да смо на вријеме усвојили одлуку о субвенцијама, захтијевамо информацију зашто исплата касни, да ли је недостатак средстава или је новац потрошен у друге сврхе", рекао је Нинковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он сматра и да је проблем што је "Крајишка кућа" измјештена у привремени објекат, који нема потребну инфраструктуру, као што је то било на првобитној локацији.

"Симптоматична је и одлука да се објекат сруши, с обзиром на то да је био функционалан, нити је сметао одвијању саобраћаја. Тог објекта сада нема, а према мојим информацијама није било грађевинске дозволе за његово рушење", рекао је Нинковић.

Дефиле поводом Дана Републике први пут навече

Дефиле поводом Дана Републике први пут навече

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић истакао је да је неопходно пољопривредницима пружити сваку могућу подршку у раду, производњи, али и пласирању њихових производа, те повећати издвајања за пољопривреднике.

"Средства нису довољна за њихове потребе, те од 1.050 апликаната, услове је испунило 940 пољопривредних газдинстава, али и овима испод црте треба помоћи. Да бисмо помогли свима који су аплицирали и остварили право на субвенције неопходно нам је још 1.250.000 КМ", рекао је Илић.

Он је навео да подаци говоре да на подручју Бањалуке има 1.500 регистрованих газдинстава, која се баве пољопривредном и која су уредно регистрована, те да би било добро да се уз усвајање буџета усвоји и програм рада Центра, како би рокови за исплату на вријеме били исплаћени, што је за пољопривреднике изузетно важно.

Ненад Шибаревић, који се бави узгојем шарана, нагласио је да су пољопривредници забринути за своју егзистенцију, јер субвенције из градског буџета за пољопривреднике касне већ два мјесеца.

Туча Ивана Бегића и Горана Суваре, објављен снимак

Туча Ивана Бегића и Горана Суваре, објављен снимак

"Умјесто да се повећавају субвенције, дошли смо у ситуацију да нам исплата тих средстава касни. Проблем је и што нико не жели да се заузме и бори за наша права, ни одборници од којих највише зависи", рекао је Шибаревић.

Он је указао и на проблем измјештања "Крајишке куће", која је постала бренд, али и велика подршка за пласирање производа.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да је неупитна подршка града пољопривредницима, те да то потврђује чињеница да је садашња градска администрација буџет за пољопривреду повећала за око 50 одсто, односно са 3,5 на 5,2 милион КМ.

"Стојимо чврсто и иза пројекта `Крајишке куће`, за коју тренутно тражимо још бољу локацију, али и објекат, који ће на прави начин омогућити пласирање домаћих пољопривредних производа", рекао је Кресојевић.

Говорећи о субвенцијама за пољопривреднике, он је позвао Нинковића да се што прије усвоји ребаланс буџета како би ти подстицаји, али и друга давања, били исплаћени.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм