Конференција

Нинковић-Топић: Кредитним задужењем настоји се "испеглати" трошење градоначелника

  • 09.12.2023. 13:17

Кредитно задужење од шест милиона КМ, које предлаже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, неприхватљиво је јер постоји могућност да се тиме "изглади" ненамјенско трошење средстава, истакли су данас предсједник Скупштине града Љубо Нинковић и шеф Клуба одборника СНСД-а Драгољуб Топић.

Нинковић је рекао да је кроз консолидовани извјештај о раду градоначелника у првих пола године анализом установљено да два милиона КМ потрошених средства нису у складу са градским буџетом.

- За покровитељство спонзорства буџетом је предвиђено 52.000 КМ, а градоначелник је утрошио 308.000 КМ и тражи у ребалансу 576.000 КМ. То је једна од чињеница у које сумњамо, јер су то криминалне радње које настоји попеглати ребалансом - рекао је Нинковић на конференцији за новинаре.

Додао је да, ако би се пратила динамика и у наредних других пола године, да то значи још минимално два милиона КМ потрошње која није планирана буџетом, а можда и више обзиром на динамику пуњења буџета.

Гужве на границама

Гужве на границама

- Претпостављамо да је ових шест милиона КМ, за које треба да задужимо грађане Бањалуке по налогу Станивуковића, управо то како би се покрило, односно попеглало кроз усвајање ребаланса буџета - нагласио је Нинковић.

Нинковић је додао да Станивуковић није дао ни образложење за које буџетске ставке би се користило то кредитно задужење, а апсурдним је назвао и то што до данас ниједан одборник није видио приједлог ребаланса градског буџета за ову и приједлог буџета за наредну годину.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић истакао је да је за СНСД неприхватљив приједлог градоначелника о кредитном задужењу од шест милиона КМ које предлаже Станивуковић, рекавши да ће одборници ове партије дјеловати амандманима на приједлоге о ребалансу буџета и буџету за наредну годину.

Ово је возач камиона из БиХ који је нестао у Словенији

Ово је возач камиона из БиХ који је нестао у Словенији

- То је наше једино легитимно право на које можемо утицати на буџет. Нећемо подржати ни ребаланс, ни приједлог буџета у облику којег предлаже градоначелник и нисмо партија која ће у четири ока да се договара о градском буџету - додао је Топић.

Топић је изразио сумњу да кредит којег предлаже градоначелник Бањалуке служи да би се "изгладило" ненамјенско трошење средстава.

Топић је истакао да ће од СНСД-а добити "црвени картон" они коалициони партнери који евентуално буду подржали кредитно задужење и ребаланс буџета у постојећој форми.

Скупштина града Бањалука усвојила је раније Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу од 234,8 милиона КМ, као и Нацрт градског буџета за наредну годину од око 190 милиона КМ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм