Gradonačelnik Banjaluke

Nova lica u Stanivukovićevom kabinetu: Sekretarici dao platu od 2.000 KM!

  • 16.01.2021.08:50

Gradonačelnik Banjluke Draško Stanivuković, od stupanja na dužnost do danas, zaposlio je 13 službenika u kabinet gradonačelnika, a niti u jednom slučaju nije raspisan javni konkurs, uprkos tome što je upravo to bilo jedno od njegovih ključnih obećanja dok se nadmetao za glasove birača.

Prema javno dostupnim podacima, najveći dio novozaposlenih su aktivisti iz njegove predizborne kampanje, među njima i nekoliko kandidata PDP-a koji nisu uspjeli da se izbore za mjesto u novom sazivu Skupštine grada.

U prosjeku, od stupanja na dužnost gradonačelnika, svaki drug dan primao je po novog zaposlenog, i to u trenutku dok je u javnost izlazio sa tvrdnjama da je u Gradskoj upravi višak 200 postojećih zaposlenih.

Prema zakonu, Stanivuković je, kao gradonačelnik, imao diskreciono pravo da bez konkursa zaposli samo šefa kabineta (Vladimir Grujić), kao i svoje lične savjetnike (Bojan Kresojevića za ekonomska pitanja, Tanju Vukomanović za medije, Željko Travar za pravna pitanja, Božana Šljivar za ekonomskog savjetnika).  

Prema platnim razredima, njihova plata iznosi nešto više od 2.000 KM, koliiko će zarađivati i Stanivukovićeva sekretarica, Milica Stojisavljević.

Predizborno obećanje da će raspisivati javni konkurs za, kako je svojevremeno tvrdio, „za apsolutno svako radno mjesto u GU“, zaobišao je kad je zaposlio sve ostale nove radnike u kabinetu, i to: Milana Vučenovića (pravnika sa diplomom Univerziteta za poslovne studije), Milicu Stojisavljević (nastavnicu sa diplomom Nezavisnog univerziteta), Nikolia Mušić (ekonomista sa diplomom „Prometeja“), Vedrana Radivojevića (komunikolog, završio „Komunikološki koledž“), Olgu Babić (maturant Gimnazije), Sašu Čekrliju (novi šef protokola), Ognjena Savanovića, (tjelohranitelj, dipoma Ugostiteljske škole), Nebojšu Drinića (zaposlen kao koordinator za regionalnu privrednu saradnju, maturant Gimnazije), te vozača Aleksandra Stojadinovića.

Od pobrojanih, na proteklim izborima, kandidati za odbornike PDP-a bili su Ognjen Savanović, Saša Čekrlija i šef Izbornog štaba Nebojša Drinić. Pored njih, prema sazanjima ATV-a, ovih dana je posao obezbjeđen i za još jednu kandidatkinju PDP-a, i to Tanju Palačković, koja je počela da radi u Kanceleriji za građane, a koja se nalazi u sastavu kabineta gradonačelnika.

Iako je Stanivuković u kampanji tvrdio da će na ključna mjesta u gradskim preduzećima dovoditi isključivo „eksperte“, poslije izbora, naravno, stvari stoje drugačije pa je prije nekoliko dana posao obezbjeđen i kandidatu PDP-a Veliboru Vukajloviću, imenovanom za v.d. direktora „Akvane“, a po nekim informacijama, odborniku Draganu Milanoviću smiješi se fotelja direktora „Vodovoda“.