Obezbijeđeni laptopi za učenike koji nemaju vlastite

  • 27.10.2020. 17:39

Direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj informisali su Ministarstvo prosvjete i kulture da se nastava na daljinu sprovodi korištenjem raspoloživih sredstava elektronske komunikacije, da su škole stavile na raspolaganje svu opremu, a za učenike osnovne škole koji nemaju vlastite laptope, tablete ili telefone obezbijeđeni su laptopi dobijeni kroz projekat "Dositej".

Na osnovu saradnje sa kompanijom "M:tel" biće obezbijeđen besplatan internet za oko 5.000 učenika koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prosvjetni radnici mogu koristiti različita sredstva za elektronsku komunikaciju sa ciljem održavanja kontinuiteta vaspitno-obrazovnog rada, a nastavni čas će i u narednom periodu trajati najviše 30 minuta i sprovodiće se po već određenom rasporedu časova.

Svi prosvjetni radnici su dužni učenicima pružati podršku u procesu sticanja znanja na osnovu utvrđenog rasporeda nastavnih časova i na osnovu rješenja o četrdesetočasovnoj radnoj sedmici.

"Imajući u vidu različite resurse, mogućnosti i veličinu svake škole, preporučujem direktorima osnovnih i srednjih škola da izvrše procjenu i odluče da li je neophodno da nastavnici borave u školi u toku radnog vremena ili je prihvatljivije, zbog poštovanja epimioloških mjera, da organizuju rad od kuće", rekla je ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Ona je dodala da je još rano govoriti o tome da li će se nastava u narednoj sedmici održavati u učionicama ili onlajn, jer i današnji podaci koji potvrđuju prisustvo virusa korona kod 625 osoba u Republici Srpskoj nisu ohrabrujući, kao ni činjenica da virus ne zaobilazi ni osobe mlađe životne dobi.

Trivićeva je apelovala i na pojedince i grupe da se suzdrže od proizvoljnih i zlonamjernih objava i komentara koji u ovom momentu, ozbiljne epidemiološke situacije, izazivaju dodatnu nervozu i paniku među građanima, odnosno roditeljima učenika.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u ovoj sedmici analizira kretanja broja zaraženih od virusa korona po lokalnim zajednicama, nakon čega će se procijeniti kako će se dalje organizovati nastavni proces, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i brojem oboljelih lica u svakoj lokalnoj zajednici.

Konačnu odluku o načinu organizovanja rada vaspitno-obrazovnih ustanova od 1. novembra donijeće Republički štab za vanredne situacije, i to na osnovu epidemiološke situacije i podataka Instituta za javno zdravstvo o broju zaraženih od virusa korona u Republici Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola, svim školama poslalo instrukciju o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu od 26. oktobra do 1. novembra.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм