Banjaluka

Obilježena 81 godina od ustaškog pokolja Srba u Bijelom Potoku

  • Извор: СРНА
  • 17.04.2023. 16:54

U banjalučkom naselju Bijeli Potok danas je obilježena 81 godina od stradanja 54 srpska civila iz tog mjesta koja su na pravoslavni Vaskrs 1942. godine svirepo ubile ustaše.

Potomci žrtava kažu da su njihove najmilije ubile komšije Hrvati, a o svireposti zločina za koji niko nije odgovarao najbolje svjedoči to što su žene i djeca pobijeni samo zato što su bili pravoslavci.

Drugog dana Vaskrsa 5. aprila 1942. godine prvo su došli do porodice Vujasinović koju su ubili bez ispaljenog metka. Poslije su ubili i Bogojeviće, a onda Milinkoviće, njih 31.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora "Bijeli Potok" Branko Milinković kaže da su mu brata od godinu dana zaklali i da su mu odsjekli glavu.

Vulić:  Jedini cilj je okriviti Srbe za sve i stvoriti islamsku BiH!

Vulić: Jedini cilj je okriviti Srbe za sve i stvoriti islamsku BiH!

"Šta je dijete bilo krivo? Ovdje mi je zaklana sestra od 20 godina koja je molila ustašu da je ne ubije, ali on je uzeo pušku i udario je kundakom u prsa. Pala je i on ju je zaklao", kaže Milinković.

Braco Adamović, kojem su ustaše ubile 13 članova porodice, kaže da su to bile komšije Hrvati iz naselja Debeljaci.

"Ujutro na Vaskrs zatekli su većinom djecu i žene, ostali stari su bili kod stoke i spremali se za vaskršnji ručak, ko se našao toga su i ubili. O tome se poslije nije pričalo. Ja sam išao u školu u Debeljake i ni u jednoj knjizi ne piše o pokolju, ni o čemu se nije smjelo pričati, a sve zbog bratstva i jedinstva, a ko je god pričao završio je na sudu", naveo je Adamović.

Za humanitarne svrhe izdvojeno više od 600.000 KM

Za humanitarne svrhe izdvojeno više od 600.000 KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da nema perioda u 20. vijeku da srpski narod nije morao da prolazi najveća moguća stradanja - od Prvog i Drugog svjetskog rata, do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog.

"Da nije bilo podviga i žrtve našeg naroda danas ne bismo bili svoji na svome", istakao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković poručio je da ne smiju biti zaboravljene nevine žrtve iz bilo kog rata, prenio je RTRS.

Nevine žrtve su sačuvane od zaborava 2002. godine izgradnjom spomenika u Bijelom Potoku uz pomoć vlasti grada Banjaluka. Od tada se svake godine služi parastos i polažu vijenci na ovo spomen-obilježje.