Objavljena rang-lista za dodjelu stipendija: Podrška za stotinu najuspješnijih studenata

  • 06.01.2021.16:06

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objavilo je u utorak rang-listu studenata kojima je odobrena gradska stipendija, po osnovu uspjeha na studiju.

Ukupno 100 studenta ostvarilo je pravo na stipendiju po ovom osnovu. Kompletna rang-lista je objavljena na oglasnoj tabli u prizemlju zgrade Gradske uprave. Prema podacima odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija grada studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/2021. godini pristiglo je 457 zahtjeva, kojima su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

Pozitivno je riješeno 397 zahtjeva i to 100 po osnovu uspjeha, 251 po socijalnom statusu i 46 iz kategorije deficitarnih zanimanja.

Studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studiju. Najveća podrška je predviđena za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, koja mjesečno iznosi 250 KM, dok je za ostale studente 130 KM. Prema podacima ovog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2019/2020. godini pristigao je ukupno 391 zahtjeva studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija. Slijedi obrada zahtjeva i izrada rješenja o dodjeli stipendija.