Pomoći prevoznicima nema

Odbornici odlučili: Subvencije od 1,2 miliona KM stižu javnom prevozu

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2022. 19:22

Subvencije od 1,2 miliona KM stižu javnom prevozu. Jednoglasno su odlučili odbornici Skupštine grada Banjaluka. To se odnosi na određene kategorije stanovništva. S druge strane, pomoći prevoznicima nema. Tu tačku, gradonačelnik Draško Stanivuković je povukao.

Takvim epilogom prevoznici su razočarani.

"Prevoznicima to u praktičnoj situaciji znači da opet novac koji smo trebali naplatiti prodajom karata, mi ćemo ga čekati u narednih još 30 i nešto dana ili kako bude definisano i kako bude dinamika plaćanja od strane gradske uprave", kaže Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza".

Gradonačelnik očekuje da prevoznici nastave sa radom. Kaže da je Grad spreman da razgovara sa prevoznicima i da preuzme povećanje cijene goriva na sebe za narednih mjesec ili dva. Do tada gaji nadu da će cijene pasti.

"Smatram da je ovo najbolje i za prevoznike, da je ovo najbolje i za građane, a da Grad je ipak dovoljno snažan da to izdrži. I dalje smo privrženi stavu da razmatramo dalje modalitete javnog prevoza u gradu. To je dugoročno, to nije preko noći. Vi monopolistički pristup bilo koga ne možete preko noći da zamijenite", kaže Stanivuković.

U modalitet osnivanje gradskog preduzeća ne vjeruje predsjednik Skupštine grada. Od toga bježi većina gradova u okruženju. Sadašnji ugovor ne odgovara ni jednoj, ni drugoj strani, zato bi trebalo da se vrate za pregovarački sto, poruka je Mladena Ilića. 

Kaže i da  usvojeni iznos neće riješiti probleme. On će tek „ugasiti požar“ u narednih mjesec – dva. 

"Lične animozitete, neslaganja na bilo kakvom načinu, nivou vrate u nekakve normalne okvire, da sjednu za sto i pregovaraju. Nema potrebe da zbog nečijih hirova, ko god se on zvao i kako god titulu imaju ili na koji god ga način bilo ko oslovljavao, ispaštaju građani", kaže Ilić.

Danas je usvojeno ono što je ranije dogovoreno, zato gradonačelnik ne treba da obmanjuje javnost, tvrdi šef Kluba odbornika SNSD-a. Dragoslav Topić kaže da je Stanivuković obmanuo i penzionere.

"Kojima je obećao da će karte za penzionere biti besplatne, a sada imamo nekakav vid pomoći drugi za njih. Dobijaju popuste penzioneri do 250 KM penzije 20%, a ne 30, kao što je najavljivano iz Gradske uprave", rekao je Topić.

Prevoznici su protestovali 11. i 16. marta. To je bila opomena Gradu o neisplativosti prevoza, te zahtjev za pomoć.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!