Gornja Piskavica

Održano 15. "Zimsko prelo" FOTO

  • 23.02.2019. 20:57

Tradicionalna kulturno – sportska manifestacija "15. Zimsko prelo" održana je večeras u Gornjoj Piskavici.

Gradonačelnik Igor Radojičić, otvarajući ovu manifestaciju, rekao je da domaće stanovništvo iz potkozarskih sela voli ovaj događaj, koji se već i proširio s obzirom na to da su ovdašnje kulturno-umjetničko društvo, hrana i običaji sa ovog kraja bili predstavljeni i na sajmovima u više zemalja.

"Očito je da postoji potreba da se održi jedan ovakav događaj odnosno nošnja, hrana i ostali elementi tradicije", istakao je Radojičić.

Grad uz podršku samoj manifestaciji, prema njegovim riječima – na nekoliko lokacija u potkozarskim selima pokušao je da obezbijedi mjesta koja će vratiti i omogućiti društveni život.

"Upravo ovdje u Pisakvici uradili smo dječije i sportsko igralište, a sada radimo u Potkozarju. Završen je društveni dom u Verićima i Dragočaju i sada radimo projekat za dom u Mišinom hanu. Kada je riječ o nekoliko okolnih sela, tu je i veoma važno pitanje vodosnabdijevanja i u tom smislu ove godine radimo nekoliko krakova vodovodne mreže prema ovim krajevima", zaključio je Radojičić.

I ovogodišnju manifestaciju obilježili su takmičenje u "starim sportskim disciplinama", nastupi krajiških pjevačkih grupa, kao i program KUD "Piskavica".

Uručene su i nagrade za najboljeg domaćina, najboljeg ratara i najboljeg voćara. Prisutni su imali priliku i da degustiraju narodna jela.

Iz Turističke organizacije grada Banja Luka istakli su da je "Zimsko prelo" dio cjelokupne turističke ponude Banje Luke, koje uvijek izazove divljenje kod gostiju iz inostranstva.

Organizatori "Zimskog prela" su čuvari običaja iz MZ Gornja Piskavica u suorganizaciji sa Turističkom organizacijom grada.