PU Banjaluka

Oglasio se MUP: Nulta tolerancija za rodno zasnovano nasilje

  • Извор: СРНА
  • 10.12.2021. 18:24

Društvo treba da ostvari nultu toleranciju za rodno zasnovano nasilje, a s tim ciljem je neophodno svakodnevno podizati svijest građana o negativnim posljedicama nasilja i mehanizmima zaštite žrtava, rekla je danas portparol banjalučke Policijske uprave Danijela Mučibabić.

Mučibabićeva je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i završetka kampanje "Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", istakla da je žrtve potrebno ohrabriti da prijave nasilje.

"Svaki oblik nasilja može se objaviti na besplatan broj 122, te će policija efikasno reagovati i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti", rekla je Mučibabićeva Srni.

Ona je navela da su pripadnici Policijske uprave Banjaluka dijeljenjem promotivnog materijala i letaka na Trgu Krajine obilježili ovaj značajan datum s ciljem da pozovu žrtve, ali i svjedoke, da rodno zasnovano nasilje prijave policiji.

"Da bi policija mogla djelovati potrebno je prijaviti bilo kakvo saznanje o nasilju", napomenula je Mučibabićeva.

Koordinator projekta Fondacije "Udružene žene" iz Banjaluke Gorica Ivić izrazila je zadovoljstvo što su pripadnici Policijske uprave Banjaluka i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske pokazali aktivnosti i želju da učestvuju u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ona je ocijenila da je u normativno-pravnom okviru u Republici Srpskoj došlo do određenog napretka u ovoj oblasti, te da su uloženi napori da se domaće zakonodavstvo uskladi sa međunarodnim standardima.

"Cjelokupan zakon je usmjeren ka zaštiti žrtava od nasilja. Svakodnevno imamo pozive žrtava na besplatan broj, a kapaciteti sigurnih kuća u Banjaluci i Modriči su skoro popunjeni, te nam to ne dozvoljava da budemo zadovoljni", rekla je Ivićeva.

Ona je istakla da veliki broj neprijavljenih slučajeva predstavlja problem u borbi protiv rodno zasnovanog, a naročito seksualnog nasilja.

"Prema nekim anketama, žrtve ne prijavljuju nasilje jer im ta trauma prouzrokuje osjećaj stida, a i reakcija okoline često dovodi u pitanje ulogu žrtve i njenu odgovornost", navela je Ivićeva.