Stefan Ilić

On se vratio u Banjaluku, kad svi kuvari odlaze

  • Извор: Бањалука.цом
  • 30.04.2023. 08:13

Kada brojni kuhari odlaze iz našeg grada na sezonu zbog primamljivih uslova koji se u sezoni nude u Hrvatskoj, Sloveniji i ostatku Evrope, ugostitelji se žale na nedostatak kvalitetnih kuhara kojima bi našim sugrađanima i turistima ponudili ukusne delicije. Neki poznati kafići u samom centru su zatvoreni, dok se drugi dovijaju kako da sačuvaju radnike.

Jedan svijetao, a rekli bismo i rijedak primjer je Stefan Ilić iz Banjaluke, koji je odlučio da ovu sezonu svoje vješte prste, ustupi našim Banjalučanima!

Zašto je Stefan ostao, kad svi odlaze?

Nudili su mu da ide u Švajcarsku, Italiju, Austriju. Imao je ponude i iz Monte Karla…

“Imao sam ponude da idem u San Sebastijan u Španiju. Odlučio sam da ostanem ovdje, da pokrenem vlastiti posao i da doprinesem svom gradu na način kako to najbolje znam. Radio sam u Grčkoj u lancu najboljih Hotela, Grecotel. Međutim, tuđina je tuđina. Ovdje su svi moji. Tu mi je porodica. Uskoro ću postati i otac. Nema tog novca koji može nadoknaditi nedostatak najmilijih. Eto to je razlog što sam ostao” – sa ponosom je izgovorio Stefan.

Potvrda njegovog lokalpatriotizma je i sam naziv ateljea u kojem radi, a koji se nalazi u ulici Ranka Šipke 36, kod Emporium tržnog centra.

“Naziv “Atelje” predstavlja radionicu, a 051 je pozivni za Banjaluku pa te dvije složenice smo odlučili stvoriti prepoznatljiv lokalni brend. Puno sam putovao po svijetu i vidio sam mnogo toga. Učio sam od najboljih majstora za pravljenje delicija od čokolade i želim da to svi naši sugrađani mogu probati”, zaključio je Ilić.

Jedino mjesto u Bosni u kojoj se služi vrhunska Belgijska čokolada

Kvalitet čokolade, koja je je osnovni sastojak delicija koje pravi ovaj kuhar je vrhunskog kvaliteta. U osnovi svake dobre čokoladne poslastice je kvalitetna sirovina. Prema brojnim svjetskim kulinarima, Cacao Barry je brend čokolade, nastao još 1842. godine i jedan je od dva najbolja brenda čokolade. Baš taj brend Stefan koristi u izradi delicija koje možete vidjeti na fotografijama ispod i na instagram profilu.

Poslušala očev savjet: Katarina sa kamionom u Americi zarađuje bogatstvo

Poslušala očev savjet: Katarina sa kamionom u Americi zarađuje bogatstvo

Znanje je stekao u inostranstvu

Sa Stefanom smo razgovarali i o tome gdje je stekao vještine kojima oblikuje kolače. On je u Beogradu završio visoku hotelijersku školu, smjer gastronomija, ali vještinu kako kaže je najviše stekao u elitnim grčkim hotelima.

“Najviše znanja sam stekao u praksi, u vrhunskim hotelima. Nakon toga je važno pohađanje seminara koje organizuju stručnjaci iz ove oblasti. Kulinarstvo, kao i sve se veoma brzo razvija. Novi materijali, nove tehnike izrade su danas u trendu. Poseban značaj se pridaje kvalitetu namirnica koje se koriste jer živimo u vremenu u kojem je  najvažnije da poslastice budu od zdravih namirnica koje nisu tretirane. Zato često posjećujem seminare u susjednim zemljama jer sličnih nema kod nas”.

Stefan je dobio i brojna priznanja, a jedno od tih smo i fotografisali u ateljeu. Stekao ga je na master predavanjima koja su držali neki od najvećih poslastičara.

I baš kao u pjesmi Ljubivoja Ršumovića, “domovina se brani ljepotom, i, čašću i znanjem… “ naš Stefan je dokazao patriotsku pobjedu, jer da nije sad bi njegove delicije bile na Bečkom, a ne na Banjalučkom dvoru. Na nama je da ga podržimo u njegovom naumu, a delicije su svakako vrijedne te podrške. Svakako pogledajte delicije na sljedećem linku.

(Banjaluka.com)

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?