Pomoć trudnicama

Počela sa radom škola za trudnice i roditeljstvo u Domu zdravlja Banjaluka

  • Извор: АТВ
  • 13.05.2023. 17:31

Škola za trudnice i roditeljstvo započela je danas u JZU “Dom zdravlja” u Banjaluci, u sklopu Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

“Od izuzetne je važnosti za trudnice sa područja Banja Luke što je omogućeno da u Domu zdravlja možemo pohađati ovakvu školu”, rekla je jedna od prvih polaznica Škole za trudnice i roditeljstvo Olivera Bursać.

Ona je rekla da u školi imaju mogućnost da prikupe informacije koje su potrebne za trudnoću i za period poslije poroda.

“Ovdje imamo mogućnost da, od strane stručnih lica, prikupimo informacije koje su nam potrebne za trudnoću i za period poslije poroda te da nam objasne sve ono što nam nije jasno. Takođe, jako je važno da ovakvu školu imamo priliku da pohađamo u državnoj zdravstvenoj ustanovi, jer je besplatna”, navela je Bursać.

Od danas zatvoren parking kod

Od danas zatvoren parking kod "Kraša" u Banjaluci

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović izjavila je da je cilj škole da se trudnicama obezbijede neophodne informacije o trudnoći.

„Cilj nam je da za 30% trudnica sa područja grada Banjaluke, bilo da im trudnoću vode doktori iz državnih ili privatnih ambulanti, obezbijedimo potrebne i neophodne informacije o trudnoći, postporođajnom periodu i njezi djeteta, od strane stručnjaka koji sačinjavaju multidisciplinarni tim Škole za trudnice i roditeljstvo”, rekla je Todorovićeva.

Naglasila je da je JZU “Dom zdravlja” zdravstvena ustanova koja izuzetno brine o promociji zdravlja i prevenciji bolesti te da će i ova škola raditi u sklopu našeg novoosnovanog Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

„U saradnji sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova u budućnosti ćemo dodatno raditi na promociji dojenja kao jednog od najznačajnijih načina ishrane djeteta, ali i povezanosti majke sa svojom bebom“, kazala je direktorica Todorović.

Pukao dio mosta u Motikama

Pukao dio mosta u Motikama

Doktorica Željka Kizić, šef specijalističkih ginekoloških ambulanti Doma zdravlja, kaže da će Škola za trudnice i roditeljstvo koja će omogućiti trudnicama da bez straha prolaze kroz trudnoću.

„Radujemo se današnjem danu kada započinje Škola za trudnice i roditeljstvo koja će omogućiti trudnicama da bez straha prolaze kroz trudnoću i postporođajni period te da to prihvate kao normalan prirodan proces”, rekla je doktorica Kizić.

“Školu za trudnice i činiće je tri cjeline, a to su škola za trudnice, psihofizička priprema za porođaj i zdravo roditeljstvo. Obuku naših trudnica vršiće doktori i medicinske sestre/tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i našeg Centra za zaštitu mentalnog zdravlja”, dodaje Kizić.

Prvu grupu, koja pohađa ovu školu, čini 20 trudnica sa područja Banjaluke.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок