Banjaluka

Počeo festival "Kastrum 2023": Dah prošlosti na ulicama Banjaluke

  • Извор: СРНА
  • 02.06.2023. 20:29

U Banjaluci je danas otvoren Treći viteški festival "Kastrum 2023" s ciljem promocije srednjovjekovne evropske i srpske istorije, a okupiće oko 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Festival, koji će trajati do nedjelje, 4. juna, obuhvata sajam zanata i rukotvorina, odnosno predstavljanje srednjovjekovne gastronomije, demonstraciju zanata i vještina, te gotovih proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva, tehnika obrade predmeta od metala, drveta i kože, nošnji, damskih i viteških odora, nakita i suvenira.

Tradicionalni defile od Hrama Hrista Spasitelja do Tvrđave "Kastel" počeo je u 18.00 časova, nakon čega je predviđen koncert etno-grupe "Iva" na ljetnoj pozornici tvrđave.

Dašak orijenta u Banjaluci: Alihan i njegov sladoled atrakcija u Gospodskoj (FOTO/VIDEO)

Dašak orijenta u Banjaluci: Alihan i njegov sladoled atrakcija u Gospodskoj (FOTO/VIDEO)

U Kamenoj kući na Kastelu biće organizovane izložbe faksimila "Miroslavljevo jevanđelje", "Vukanovo jevanđelje", "Dablinsko četvorojevanđelje", "Povelja osnivanja Hilandara", "Povelja Kulina Bana", odore iz serije "Nemanjići-rađanje kraljevine-srednji stalež", te izložba eksponata Muzeja Republike Srpske koji se odnose na srednji vijek.

Festival je sutra otvoren za posjetioce od 10.00 do 18.00 časova, a u nedjelju, 4. juna, od 10.00 do 15.30 časova.

Festival na Tvrđavi "Kastel" organizovao je viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija iz Banjaluke" uz podršku viteškog udruženja "Beli Orlovi" iz Beograda.

Тагови: