Sastanak

Pogledajte na kojim lokacijama u Banjaluci su planirani kružni tokovi

  • Извор: АТВ
  • 10.04.2023. 14:51

Na području grada Banjaluka postoje tri prioritetna projekta u oblasti putne infrastrukture, a radi se o kružnim saobraćajnicama u prometnim dijelovima grada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upoznao je ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića o ovim projektima na sastanku u Banjaluci na kojem je prisustvovao i sa v.d. direktora JP „Putevi Republike Srpske“ Milan Dakić.

Stanivuković je navoo da postoje tri prioritetna projekta, čija bi realizacija doprinijela efikasnijem i bržem odvijanju saobraćaja i dodatnom razvoju najvećeg grada Srpske. 

“U narednom periodu, jedan od prioriteta o kojima je bilo riječi jeste izgradnja nekoliko kružnih raskrsnica, ali čak tri kružne raskrsnice za nas su od velikog značaja i to na ukrštanju Bulevara vojvode Petra Bojovića i Bulevara vojvode Živojina Mišića, odnosno kod ‘Audi servisa’, kao i izgradnja kružne saobraćajnice na ukrštanju ulica Lrajiših brigada i Ranka Šipke kod ‘Čajeveca’. Još jedna kružna raskrsnica koja je važna, a koja će biti izgrađena u narednom periodu, jeste ona na spoju Ulice Trive Amelice i Zapadnog tranzita“, poručio je Stanivuković. 

Čubrilović je uputio podršku za realizaciju navedenih infrastrukturnih projekata u Banjaluci, navodeći da će se ubrzo krenuti u realizaciju pomenutih projekata, sa ciljem rasterećenja saobraćaja i unapređenja saobraćajne infrastrukture. On je dodao da je uz zajednički dogovor i saradnju neophodno nastaviti infrastrukturno ulaganje na teritoriji grada, rekonstrukciju i modernizaciju putnih pravaca. 

“Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada Republike Srpske u kontinuitetu ulažu značajna sredstva u razvoj najvećeg grada Srpske, te će i u narednom periodu podržati projekte koji će unaprijediti  saobraćajnu infrastrukturu  na području grada Banjaluka. Postoji spremnost za saradnju i veoma je važno da postoji saradnja republičke i gradske vlasti kada je riječ o realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata”, rekao je Čubrilović. 

Dakić je istakao da infrastrukturni projekti u Banjaluci imaju perspektivu razvoja i kontinuitet i da postoji potreba za dodatnom izgradnjom kružnih raskrsnica na području Banjaluke, te da će preduzeće „Putevi Republike Srpske“ u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i gradskom administracijom nastojati da u što kraćem periodu započne realizaciju navedenih projekata. 

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji pružnih prelaza i unapređenju bezbjednosti saobraćaja. 

“Tokom proljeća radićemo pružne prelaze u naseljima Zalužani, a potom i u Dervišima, tačnije u Podgoričkoj i Prištinskoj ulici”, poručeno je na sastanku.   

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da će se intenzivno pristupiti i rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, a sve kako bi neometano mogla da bude nastavljena izgradnja Istočnog tranzita. 

Čubrilović i Stanivuković ocijenili su da grad Banjaluka zaslužuje savremenu saobraćajnu infrastrukturu, te da se uspješnom koordinacijom svih nadležnih institucija i zajedničkim aktivnostima može ostvariti zajednički cilj – unapređenje infrastrukture na području grada i bezbjednosti saobraćaja.