Voda, smeće i grijanje

Poskupljuju komunalne usluge u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2023. 19:37

Računi za vodu i smeće biće veći za oko dvije marke, grijanje poskupljuje čak i do 30. Tako je odlučeno na vanrednoj sjednici Gradske skupštine. Banjalučane top čak i nije toliko iznenadilo. U moru svakodnevnih poskupljenja, ovo su i očekivali.

- Odlično, poskupilo sve, pa možda treba i to

- Pa ništa, sve je poskupilo, pa je red došao i na to 

- Ne znam stvarno zašto se više ljudi čude, ne odlazi više samo omladina sa ovih prostora, odlaze i stariji ljudi 

- Sve je poskupilo, svi artikli poskupili, to je nemoguće.

Tokom rasprave odbornici su se saglasili da je poskupljenje vode trenutno najopravdanije. Najviše neslaganja bilo je oko poskupljenja grijanja. 

"Povećanje cijena toplotne energije je 30 maraka. Mi smo se ovdje baratali procentima, a da bi građanima približili šta je to danas napravljeno i zašto smo glasali protiv ove odluke jeste ta razlika", kaže Neven Stanić, odbornik US u Skupštini grada Banjaluka.

"Nisam ovo ništa prihvatio, glasao sam protiv svih ovih odluka. Ovo je bar ljudski i logički trebalo razdvojiti", kaže Saša Lazić, odbornik Banjaluka zove.

Poskupljenja su bila neizbježna, kaže gradski menadžer. Tvrdi da poskupljenja više idu na teret grada i komunalnih preduzeća, nego građana.

"Mi smo svjesni da zahtjevano povećanje od 60 posto za grijanje bi sigurno bilo u toj zoni koja opterećuje budžet građana Banjaluke, više nego što to oni mogu da podnesu i naše svođenje na 19 posto pokazuje odgovornost koju moramo i pokazati", kaže BOjan Kresojević, gradski menadžer.

Odobrena je subvencija Eko toplanama u iznosu pet miliona KM, jer su iz tog preduzeća ranije tražili poskupljenje od 58, na kraju se to svelo na 19 odsto.