Продавао километре

Из Источног Сарајева у Бањалуку: Невен Тушевљак трчао за Сергеја Ступара

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 07:47
  • 13:31

Невен Тушевљак из Источног Сарајева кренуо је 12. новембра у хуману мисију - јуче по највећем пљуску ју је окончао - истрчао је 200 километара како би помогао у лијечењу Сергеја Ступара који је у коми након саобраћајне незгоде.

Испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци дочекала га је Сергејева мајка којој се захвалио што је вјеровала у њега и његову мисију.

Каже, у мисију је кренуо тек када му је Сергејева мајка дозволила то.

За четири дана претрчао је 200 километара а вјерује да је успио да прода готово све километре. Цијена једног километра била је 20 КМ, а Невен вјерује да је прикупио око пет хиљада КМ.

"Истрчао сам 200 километара за четири дана, у просјеку 50 километара дневно. Трећи дан трчао сам 32 километра“, каже овај хумани човјек.

Најтеже, односно најзахтјевније било је јуче када је, по највећем пљуску, истрчао дионицу преко Владишића.

"Било је хладно, а истрчао сам по пљуску 23 километра“, каже Невен.

Овај хумани човјек каже да је трчање тешко али је и организација трчања исто тако тешка.

"Током трчања морам имати пратњу - да ми додају воду, храну, да пазе на опасности на путу. Може бити нека дивља животиња, кривине су опасне, камиони...“, каже Невен.

Поред свих потешкоћа и проблема, Невен каже да је ово једно нереално искуство.

"Ово је и прилика да покажемо солидарност, да будемо хумани и да имамо емпатију према другим људима и да свако, у складу са својим могућностима, помогне другима“, каже Невен.

Додаје и да су му се током трчања јављали људи, подржавали га, нудили преноћиште и храну.

"Када се овако нешто ради виви се да има још добрих људи који хоће да помогну. Захвалио бих се ппијатељима Александру и Милану који су ме пратили“, каже он.

Сергеј Ступар у коми је више од три мјесеца а након саобраћајне незгоде.

"Сергеј је у будној коми. Налази се у Градишци на лијечењу. Он је у стању да реагује на људе али је у коми. У Загребу постоји клиника на којој може да се изведе операција која је Сергеју потребна, али прво морају да се ураде неопходне анализе. Сергејав мајка ових ће дана сазнати колио кошта та операција и тада ћемо знати колико средстава је потребно за лијечење“, каже хуманитарац Невен Тушевљак.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм