Manipulacije gradske uprave

Prijave za legalizaciju objekata se još uvijek ne mogu podnositi

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2022. 19:23

Radiša Todorović je u prostorijama mjesne zajedice Rosulje ostavio podatke vođen informacijama iz Gradske uprave. Nije znao da sve što je danas popunio, praktično, ne važi i da će sve ponovo morati da odradi kada posao bude završavan na republičkom nivou. Njemu je važno da završi posao oko legalizacije.

"Mnogi ljudi napravili objekat, ali ne osjećaju se sigurno. Ne mogu da dignu kredit ni za šta, ne mogu kuće djeci da ostave…", kaže Radiša Todorović.

Tek nakon stupanja na snagu novog Zakona o legalizaciji građani Republike Srpske moći će da podnesu zahtjev za rješenje problema, kaže resorni ministar.

"Ja poručujem građanima Republike Srpske, svih opština i gradova, da nikakve zahtjeve ne popunjavaju, jer će ministarstvo kreirati obrazac za sve lokalne zajednice koji će imati određene elemente koji su neophodni svakom građaninu", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Zasluge za rješenje problema pokušali su da preuzmu u Gradskoj upravi govoreći ljudima da predaju zahtjeve u jednoj banjalučkoj mjesnoj zajednici. Valjda kad su sa republičkog nivoa pojasnili da su oni nadležni za to, okreću ploču i najavljuju da će sve što prođe kroz sistem gradske uprave u vezi sa legalizacijom za građane biti besplatno. 

"Nakon usvajanja zakona će imati pravo da legalizacija bude besplatna".kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer u Banjaluci.

I to pokušavaju da prisvoje jer je to već ranije najavljeno sa republičkog nivoa. Da je legalizacija nešto što se rješava na nivou Srpske, a prikupljanje podataka od građana nešto što će se koristiti u svrhu izbora, tvrdi odbornik Srđan Amidžić. Ovo što se dešava u Banjaluci nije legalizacija, nego manipulacija da se dođe do kontakata građana. 

"Suština je da se dođe do kontakt telefona i to je izmješteno u Rosulje, da oni koji daju ili uzimaju te obrasce kažu "e, za ovo vam je zaslužan gradonačelnik“. Mislite li da se to koristi u kampanji? Apsolutno i odgovorno to tvrdim", kaže Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Apsolutno je nebitno kada se usvoji zakon u kom mjesecu ćete predati zahtjev. Možete ga predati u oktobru, novembru ili 2027. godine, vi to pravo imate i ne može vam ga neko uzeti, objašnjava Srđan Amidžić. Usvajanje novog zakona podrazumijevaće da svi objekti građana izgrađeni zaključno sa 31.12.2013. godine budu smatrani legalnim.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм